duminică, 13 noiembrie 2016

Alegeri în Republica Moldova: Moldovenii își votează direct președintele după 20 de ani


Peste trei milioane de moldoveni sunt așteptați astăzi, să participe la turul al II-lea al alegerilor prezidențiale. Acest scrutin este primul în ultimii 20 de ani în care președintele este ales direct de cetățeni. Lupta se dă între primii clasați în primul tur - socialistul prorus Igor Dodon și Maia Sandu, fost ministru al Educației și politician considerat proeuroepean.

În acest tur al doilea tur de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decât la scrutinul din urmă cu două săptămâni.

Aproximativ 49% dintre alegătorii înregistrați în Republica Moldova au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale, organizat în data de 30 octombrie.

După numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu - 38,71%.

Astfel, pentru că niciun candidat nu a reușit să obțină majoritate de voturi, duminică, 13 noiembrie, are loc al doilea tur de scrutin, în care lupta pentru președinție se va da între primii doi clasați.

Prima confruntare s-a dat între 9 candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.

Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare.

Totodată, primul tur de scrutin a fost monitorizat de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.

- See more at: https://www.realitatea.net/alegeri-in-republica-moldova-moldovenii-i-i-voteaza-direct-pre-edintele-dupa-20-de-ani_2002575.html#sthash.LjYrO2DM.dpuf
loading...

0 comentarii: