luni, 19 decembrie 2016

Ai așa ceva în casă? De la 1 ianuarie sunt obligatorii și amenda e 1000 de lei!


Românii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi, de la la 1 ianuarie 2017, să contorizeze căldura consumată. Amenzile în caz de încălcare a legii ajung la 1.000 de lei, potrivit RomaniaTv.ro. 

Legea 121/2014 prevede că în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. 

În cazul în care folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte”.

Conform Legii 51/2006, apartamentul care este racordat la reţeaua centralizată de energie termică şi nu are contor energetic individual sau nu are repartitor pe fiecare calorifer din casă poate fi supus unei sancţiuni cu amendă între 500 şi 1.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2017.

În România, 41% dintre apartamente sunt dotate cu repartitoare, în vreme ce în Germania şi Danemarca toate caloriferele sunt contorizate. Printr-o lege adoptată anul trecut, România şi-a asumat faţă de Uniunea Europeană ca până la 31 decembrie 2016 să monteze repartitoare şi în restul apartamentelor din ţară.


loading...

0 comentarii: