joi, 12 ianuarie 2017

ANUNȚ BOMBĂ de la ANAF! Evită AMENZILE: Ce trebuie să faceți până la finalul lunii ianuarie


Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat, pe site-ul propriu, calendarul obligatiilor fiscale care trebuie platite in luna ianuarie, cu datele-limita si categoriile de contribuabili care se incadreaza la fiecare categorie.

- Declaratia de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri

- Declaratia de inregistrare fiscala, respectiv declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere se completeaza de contribuabilii persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Sunt exceptati contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere. Se depune in termen de 30 de zile de la data infiintarii/ data eliberarii actului legal de functionare/ data inceperii activitatii/ data obtinerii primului venit/ data dobandirii calitatii de angajator, dupa caz, sau 15 zile de la data modificarii ulterioare a datelor declarate initial.

- Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se depune pana miercuri 25 ianuarie. Categoriile de contribuabili care depun aceasta declaratie: persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, institutiile prevazute la art.136 lit. d) - f) din Legea nr.227/2015 precum si persoanele fizice care realizeaza in Romania venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte; persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente.

Institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului; orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor.

- Declaratia privind venitul estimat sau norma de venit se depune pana marti, 31 ianuarie.

Aceasta este necesara pentru schimbarea, prin optiune, in conditiile legii, a sistemului de impunere pentru persoanele fizice (de la impunere in sistem real la norma de venit sau invers) de catre:

- contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, si care doresc, prin optiune, sa treaca la impunere in sistem real.

- contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi in sistem real si care doresc, prin optiune, sa treaca la impunere la norma de venit.

- contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala si doresc sa treaca la impunere in sistem real.

- contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (sub 5 contracte de inchiriere) impuse in sistem forfetar, si doresc sa treaca la impunere in sistem real.

Contribuabilii persoane fizice pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior (2015) au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro; acestia au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real incepand cu 2016.Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv

- Declaratia privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii trebuie depusa pana marti, 31 ianuarie.
loading...

0 comentarii: