luni, 30 ianuarie 2017

Capii binomului risca inchisoare! Ministrul Justitiei Florin Iordache anunta masuri DURE


Ministrul Justitiei Florin Iordache va solicita clarificari in privinta protocoalelor semnate intre parchete si Serviciul Roman de Informatii, protocoale in baza carora au fost formate echipele mixte intre procurori si ofiteri SRI care au lucrat in dosare in ultimii ani. Iordache va cere lamuriri in legatura cu aceste protocoale, marti 31 ianuarie 2017, chiar in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, adica exact acolo unde, in timpul regimului Basescu, s-a luat decizia de a se forma echipe mixte intre procurori si lucratori SRI.

Anuntul a fost facut de Florin Iordache, sambata seara 28 ianuarie 2017, la emisiunea Q&A de la Antena 3. Cu aceeasi ocazie, ministrul Justitiei a dat asigurari ca in cazul in care se va constata ca protocoalele sunt ilegale vor fi luate masuri impotriva celor care le-au incheiat si care, astfel, au incalcat legea. Ceea ce ar insemna dosare penale impotriva sefilor institutiilor de forta care au semnat protocoalele. Mai important, Iordache a explicat ca toate probele din dosarele instrumentate in baza acestor protocoale vor fi declarate nule, iar sentintele vor fi revizuite:

“Fara indoiala, daca acest protocol este ilegal, probele respective clar sunt nule si atunci acele dosare nu trebuie sa existe. Daca supozitia se confirma, va dati seama cate dosare au fost facute pe niste probe nelegale. Este de datoria mea sa vad daca exista aceste protocoale, si daca aceste protocoale s-au facut cu incalcarea legii, cineva trebuie sa raspunda. Daca facem dosare cu probe care s-au facut cu incalcarea legii, cei care le-au facut trebuie sa raspunda”.

Procurorul General Augustin Lazar a fost pus la punct

Pe de alta parte, Florin Iordache a avut o pozitie care merita salutata in ceea ce-l priveste pe Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar. Practic, ministrul Justitiei l-a pus la punct pe Procurorul General, dupa declaratiile politice pe care acesta le-a facut in ultima perioada, cand, printre altele, a catalogat ordonanta Guvernului privind gratierea ca fiind una penibila. In acest sens, Iordache i-a amintit lui Lazar ca legile le face Parlamentul, iar Parchetul nu are alta misiune decat sa aplice legea:

“Legislatia in Romania o face Parlamentul, ca si modificarea legilor. Am vazut in ultima perioada organe ale statului care isi dau cu parerea despre legi. Am vazut Procurorul General care spune ca o lege e buna sau nu e buna. Parchetul trebuie sa aplice legea. Legile in Romania trebuie sa le faca Parlamentul”.

Sursa: luju.ro
loading...

0 comentarii: