miercuri, 25 ianuarie 2017

GATA! Kovesi, pusa la zid! A incalcat CONSTITUTIA


Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a declarat, miercuri, ca isi mentine pozitia cu privire al cele doua proiecte de Ordonanta propuse de Guvernul Grindeanu, privind gratierea unor pedepse si modificarea Codului Penal.

Presedintele Coalitiei Romanilor din Statele Unite ale Americii, Chris Terhes, lanseaza o serie de acuzatii grave la adresa sefei DNA. Terhes considera ca Laura Codruta Kovesi „incalca principiul separatiei puterilor in stat si implicit Constitutia”.

„Prezenta la CSM, Kovesi a spus ca isi mentine pozitia ca cele doua acte normative propuse de Guvernul Grindeanu – cu privire la gratiere si punerea in acord a Codurilor cu deciziile CCR – ar fi „inoportune”. Prin ceea ce face, Kovesi incalca principiul separatiei puterilor in stat si implicit Constitutia.

Constitutia spune ca „statul (roman) se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale”.

Aceasta separare a puterilor inseamna ca una nu o incaleca pe alta. Kovesi, ca procuror-sef DNA, conduce o institutie care e parte a autoritatii judecatoresti.

De partea cealalta, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si UNICA AUTORITATE LEGIUITOARE a tarii”. Parlamentul poate delega aceasta autoritate si Guvernului, care poate da ordonante de urgenta in anumite domenii. Astfel, Kovesi, care e parte a autoritatii judecatoresti, aplica legea facuta de Parlament sau ordonantele de urgenta date de Guvern.

Daca o interferenta a membrilor puterii executive ori legislative asupra celei judecatoresti inseamna ingerinta in justitie ori incalcarea independentei justitiei, iar CSM, DNA si Inspectia Judiciara se isterizeaza la orice afirmatie a unui om politic privind justitia ca i-ar incalca independenta, folosind acelasi principiu in sens invers inseamna ca si ceea ce face Kovesi acum incalca atributele puterii legislative.

Daca va uitati in lege veti vedea ca CSM da aviz in privinta unei legi care e numai consultativ, si nu in cazul tuturor legilor, ci numai al celor care privesc justitia. Dar repet, avizul e CONSULTATIV, tocmai pentru ca unica autoritate legiuitoare a tarii este Parlamentul.

Stat drept inseamna ca fiecare sef de institutie parte a unei puteri din stat isi stie tarlaua unde poate opera. Iar acum Kovesi a trecut la vecini.

Daca in America un procuror, care tine de puterea executiva, ar fi spus Congresului, ca putere legislativa, ca un proiect de lege este „inoportun” era dat de toti peretii. Aici nu ca Procurorul General ia la rost Congresul, ci Congresul ia la rost Procurorul General, chemandu-l la audieri”, a scris Terhes pe Facebook.

SURSA 
loading...

0 comentarii: