vineri, 6 ianuarie 2017

Klaus Iohannis atacuri in RAFALA la Liviu Dragnea: Democratia se destrama ...


Presedintele Klaus Iohannis a participat la sedinta de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii si a lansat atacuri in rafala la Liviu Dragnea. Iohannis sustine ca exista politicieni cu pozitii publice care considera ca daca au un vot in spate, pot sa fie si penali, pentru ca asta nu-i impiedica sa ajunga in varful statului.

”Stiu ca a fost destul de dificil parcursul pana aici. Asa cum politicienii au alegerile lor, care s-au finalizat cu alegerile parlamentare, asa si magistratii au alegerile lor care se finalizeaza astazi cu constituirea noului CSM.

As vrea sa va citez Articolul 133 alineat 1  din Constitutia Romaniei ”CSM este garantul independentei justitiei”.

Greu de gasit o sarcina mai dificila, descrisa in atat de putine cuvinte. De ce o fi asa de importana aceasta independenta a justitiei? Nu este doar asa importanta, este fundamentala. Nicio democratie, niciun stat de drept nu poate sa functioneze fara o justitie independenta. Justitia independenta inseamna ca nimeni nu trebuie sa se amestece in treaba procurorilor si a judecatorilor, dar inseamna totodata ca nimeni nu este deasupra legii.

Sunt unii care chiar au impresia ca sunt deasupra legii si ma refer la persoane care au pozitii publice, ori asa ceva nu se poate. Statul de drept este o notiune care s-a vehiculat intens in ultima vreme. O democratie puternica fara independenta justitiei, fara stat de drept nu exista. Sistemul judiciar singur nu are cum sa isi pastreze independenta, intregul aparat de stat trebuie nu doar sa constientizeze importanta acestui lucru, ci sa sprijine sistemul judiciar sa ramana independent. Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce isi doresc dusmanii Romaniei (...) Daca statul de drept devine un stat de stramb, atunci democratia se destrama foarte usor.

Unii au numit, fara sa inteleaga foarte bine ce inseamna asta, ca Romania este republica procurorilor sau a judecatorilor. Un stat de drept inseamna o colaborare loiala intre toate institutiile statului.

Cand infractorii spun cu voce tare cum vor sa indoaie statul de drept si cum vor sa faca dreptate, iar daca dumneavoastra taceti, pentru ca ei considera ca asa este normal.

Sunt politicieni care au impresia ca daca nu spuneti nimic, inseamna ca nu s-a intamplat nimic. Sunt politicieni care cred ca daca au fost condamnati sau au fost trimisi in judecata ei de fapt sunt baietii buni pentru ca ei au multe voturi in spate. Eu nu pot sa fiu de acord cu asa ceva”, a spus Klaus Iohannis, la sedinta CSM.
loading...

0 comentarii: