vineri, 6 ianuarie 2017

RATB: Nu ai cardul de călătorie în mână, ești AMENDAT


Timpul în care ai voie să validezi abonamentul sau cardul într-un mijloc de transport de suprafață este stabilit de controlori

Mai mulţi călători au semnalat faptul că au fost amendaţi imediat ce s-au urcat în mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), deşi aveau titlu de călătorie. Motivul: nu au apucat să valideze. Potrivit acestora, după închiderea uşilor, controlorii încep şi cer cardurile de călătorie, neaştepând nici măcar un minut.

EVZ a solicitat reprezentanţiilor Regiei să explice care este timpul de validare de la momentul urcării în autobuz. Conducerea RATB este de părere că atunci când un călător începe să verifice dacă este sau nu în posesia unui titlu de călătorie, abia după ce s-a urcat în vehicul, nu ar mai fi în legalitate. „Timpul necesar validării depășește noțiunea «de îndată», stipulată de actul normativ. Precizăm că validatoarele sunt amplasate exact la urcarea în vehicul, în imediata apropiere a fiecărei uși, astfel încât timpul necesar validării să fie extrem de mic”, au explicat reprezentanţii Regiei, legat de timpul în care un călător are dreptul să valideze titlul de transport deţinut. Oficialii nu au dat un timp exact. Şefii RATB consideră că pasagerii au obligația să aibă în mână cardul la urcare.



„Timpul îl contestă speculatorii”

În opinia șefilor RATB, timpul, care este stabilit aleatoriu de controlori, adică noţiune „de îndată”, cum este stipulat în lege, „a fost permanent adus în discuție mai ales de călătorii speculativi (acei călători care, deși utilizează zilnic transportul în comun, optează pentru titluri destinate călătoriilor ocazionale – validând doar la vederea controlului)”.

Controlorii profită de vidul din lege

Conducerea Regiei mai susţine că cei care desfăşoară activitatea de control ar fi instruiţi în cazul liniilor aglomerate să aştepte. „În cazul liniei 41, unde timpul parcurs între stații este în medie sub două minute, controlorii au fost instruiți să permită validarea cardurilor atunci când călătorul își manifestă intenția”, mai susţin şefii Regiei. În realitate, controlorii decid timpul, sancţioneză pe cine vor şi folosesc metode pentru a te obliga să plăteşti pe loc amenda. Motivul: legea este ambiguă. Normele privind desfășurarea transportului și modul de constatare și sancționare sunt prevăzute în HCGMB 156/2001. Conform hotărâri, călătorii au obligația să aibă un titlu de călătorie valabil pe care să îl valideze deîndată, nespecificându- se în lege un timp exact în care eşti obligat să validezi.

Amenda la jumătate - în 48 de ore sau pe loc

În momentul în care un călător este găsit fără bilet de către agentul de control, are posibilitatea de a achita pe loc contravaloarea unui card de Suprataxă la tariful de 50 lei și poate finaliza călătoria până la capătul liniei, pe baza cardului. În cazul în care persoana depistată fără titlu valid nu achită pe loc, agentul constatator întocmește o dovadă de constatare a contravenției. Pe baza acestei constatări, persoana în cauză se poate prezenta în termen de 48 de ore de la data întocmirii la oricare din centrele de carduri RATB sau orice unitate bancară, pentru a achita suma în contul Regiei.

sursa: evz.ro
loading...

0 comentarii: