miercuri, 18 ianuarie 2017

Vestea a picat ca un trasnet! Ion Iliescu este in DOLIU! Nimeni nu se astepta la asta...


Prin disparitia lui Ion Besoiu, teatrul romanesc pierde un mare actor, a afirmat astazi fostul presedinte Ion Iliescu.

El a precizat intr-o postare pe blog ca a primit cu mare tristete vestea mortii actorului Ion Besoiu, despre care spune ca a fost unul dintre cei mai iubiti si mai cunoscuti actori ai unei generatii de artisti ai cuvantului si imaginii care au facut cunoscuta arta interpretativa romaneasca in lume.

"A fost un om cald, deschis, cu o impresionanta cultura, cu rigoare 'nemteasca' si o sete de cunoastere impresionanta. Personalitatea sa s-a reflectat si in felul in care si-a conceput si interpretat personajele. Desi cinematograful l-a facut cunoscut celor mai multi dintre romani, succesul in cinematografie este rezultatul muncii extrem de serioase din teatru. Si asta il face un exemplu pentru oricine alegea aceasta meserie grea, care implica multe sacrificii. Imi vor lipsi discutiile pe care le aveam cu el in tristii si dramaticii ani '80 ai secolului trecut, cand teatrul era, alaturi de carte, printre putinele refugii luminoase pentru romani. Era un optimist de felul sau si credea in vremuri mai bune, in rolul artei, acela de a deschide mintea oamenilor, de a-i face mai buni. Am avut privilegiul sa-i inmanez Ordinul National 'Steaua Romaniei', o recunoastere a contributiei sale la dezvoltarea artei teatrale romanesti. Prin disparitia sa, teatrul romanesc pierde un mare actor si eu pierd un bun si respectat prieten", a aratat Ion Iliescu intr-o postare pe blog.

Fostul președinte a menționat că Ion Besoiu, alături de colegii săi, a făcut un mare dar poporului român: cel al iubirii de teatru.

"A trăit pentru teatru, prin personajele sale, pe care le-a iubit și cărora le-a dat o parte din sufletul său generos și iubitor de oameni. Sibian, și-a făcut studiile teatrale în orașul natal și a fost prezent timp de 16 ani pe scena Teatrului 'Radu Stanca' din Sibiu. S-a mutat în București, la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra", unde a fost și director, timp de 12 ani. Am fost prieteni. Ne-am cunoscut în 1948, în vremea când activam amândoi în Uniunea Asociațiilor Elevilor din România, UAER. O organizație din care au făcut parte mulți intelectuali și artiști cunoscuți în cea de-a doua jumătate a secolului trecut, care au influențat viața culturală a României", a mai scris Ion Iliescu pe blog.
loading...

0 comentarii: