miercuri, 15 februarie 2017

Liviu Dragnea ZGUDUIE SCENA POLITICA! Mesaj pentru Klaus Iohannis: Sa aiba TEMERI


Presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa aiba temeri in privinta bugetului pe 2017 intr-un termen rezonabil, astfel incat Romania sa aiba in acest an buget, a declarat astazi presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, lider al social-democratilor.

El a aratat ca a discutat cu premierul Sorin Grindeanu pe marginea intalnirii de marti de la Palatul Cotroceni si a luat act ulterior si de declaratiile sefului statului pe marginea bugetului de stat pe 2017.

"E dreptul presedintelui sa analizeze, insa tot se gasesc motive sa se intarzie publicarea bugetului. Aceasta tara are nevoie de buget. Au mai avut o discutie in CSAT despre bugetul unor institutii, s-a convenit ca nu sunt probleme de functionare a acelor institutii. Bugetul a fost analizat in comisii, a fost adoptat de catre Parlament. Eu cred in sustenabilitatea acestui buget. Am vazut si preocuparile presedintelui pentru ca, nu-i asa, e bine sa te arati preocupat, in legatura cu creditele de angajament. Acele credite de angajament apasa intr-adevar bugetul urmatorilor ani, dar in sensul stimularii investitiilor. E vorba de credite de angajament pentru investitii care au si efect de multiplicare si genereaza si venituri suplimentare la buget si, bineinteles si locuri de munca. Deci bugetul este echilibrat, este sustenabil, s-a tinut cont de ceea ce am stabilit in campania electorala si am spus ca 2% e pentru bugetul apararii, de a nu se depasi 3% deficitul bugetar si este echilibrat. Pana la urma, daca are temeri presedintele, ar fi bine sa le aiba intr-un termen rezonabil pentru ca noi am vrea ca in acest an Romania sa aiba un buget pentru ca depinde de acest lucru functionarea multor institutii si, pana la urma, dezvoltarea economica a acestei tari. Sigur ca daca se tot gasesc motive sa se intarzie intrarea in vigoare a bugetului, atunci intr-adevar poate apar probleme", a afirmat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Intrebat in legatura cu prognoza Comisiei Europene, potrivit careia Romania va avea o crestere economica de doar 4,4 % si un deficit de 3,6% pe acest an, Dragnea a amintit ca temeri din partea Comisiei au existat si in anii anteriori.

"Eu nu critic nicio institutie internationala, dar imi aduc aminte ca si in 2013 si in 2014 si in 2015 existau temeri din partea unor institutii internationale. Realitatea si modul de guvernare al guvernului condus de Victor Ponta au aratat ca Romania a avut o crestere economica mare, pe baza unei relaxari fiscale serioase si pe baza unor venituri estimate in mod realist. (...) Nu o spun cu rautate, dar o spun cu toata fermitatea - daca se tot intarzie intrarea in vigoare a bugetului s-ar putea sa avem probleme. Eu sper ca nu asta sa fie pretextul. S-a intarziat formarea guvernului, s-a intarziat elaborarea proiectului de buget cu cateva zile pentru convocarea CSAT-ului, acum se analizeaza la Cotroceni, inca se mai analizeaza, totusi e bine sa-l avem", a adaugat liderul PSD.

El a mentionat ca premierul nu i-a spus de vreo intentie a presedintelui Iohannis de a retrimite bugetul in Parlament: "Nu, eu cred ca ceea ce a spus public presedintele e ceea ce au si vorbit la acea intalnire", a spus Dragnea.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca bugetul de stat pe anul 2017 este unul problematic si riscant, punctand faptul ca exista riscul real sa se depaseasca deficitul de 3%.

"Mi s-a parut corect sa cunosc opinia Guvernului inainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere in Parlament. (...) Bugetul, la o prima analiza pe care am facut-o, este unul problematic si riscant. Se prevad venituri care, dupa parerea mea, sunt supraevaluate, pe de alta parte se prevad cheltuieli foarte mari. Exista riscul real sa se depaseasca deficitul de 3%. Nu putem sa nu vedem ca aici avem de-a face cu o suma extraordinar de mare la asa-numitele credite de angajament - sunt credite de angajament prevazute in suma de 54 de miliarde - care vor apasa asupra bugetelor din anii urmatori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil il va transmite si in spatiul public. (...) In ansamblu trebuie sa recunosc ca sunt ingrijorat'', a spus seful statului, dupa intalnirea avuta la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu si ministrul Finantelor, Viorel Stefan.

Presedintele Iohannis a aratat ca in zilele urmatoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

loading...

0 comentarii: