vineri, 17 februarie 2017

Lovitură pentru STUDENȚI pregătită de PARLAMENTARI: Adio GRATUITĂȚII oriunde, oricând!


Studentii vor calatori gratuit cu trenul dar doar pe distantele dintre localitatea de domiciliu si cea in care se afla unitatea de invatamant frecventata, potrivit unui amendament avizat de Comisia de Buget cu privire la legea de aprobare a OUG care a introdus aceasta facilitate.

In 14 februarie, Comisia pentru buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017.

Unul dintre amendamente se refera la restrictionarea gratuitatii de transport CFR doar pe distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care se afla unitatea de invatamant la care studentul frecventeaza cursurile.

Al doilea amendament extinde beneficiul gratuitatii calatoriilor CFR si asupra elevilor din clasele a IX-a - a XII-a.

Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi.

Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) si Florin Citu (PNL).

Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) si Mihu Stefan (PSD).

Guvernul a aprobat la inceputul lunii o ordonanta de urgenta care prevede ca studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, beneficiaza de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Ulterior CFR a precizat ca studentii trebuie sa aiba asupra lor un bilet de calatorie valabil si a explicat si de ce: „Calatoriile gratuite acordate studentilor presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Roman si sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numarului de calatorii este obligatorie atat PENTRU evitarea unor situatii neplacute (ex supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenti!) prin dimensionarea corecta a capacitatilor de transport, in functie de fluxuri, cat si PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesara. Aceasta monitorizare se poate realiza in baza unei statistici reale a numarului de calatorii gratuite efectuate de catre studenti, iar biletul este elementul definitoriu dupa care se poate face decontarea.”

„Precizam ca studentii vor putea cumpara bilete online sau de la automate atunci cand Ministerul Educatiei va pune la dispozitia Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidenta Studentilor inmatriculati in institutiile de invatamant acreditate conform HG 42/2017”, adauga compania.

loading...

0 comentarii: