vineri, 23 iunie 2017

ŞOC PENTRU ROMANI: 270.000 de şoferi şi-ar putea pierde PERMISUL DE CONDUCERE! Te numeri printre ei?


Soferii care sufera de afectiuni neurologice nu mai au voie sa urce la volan, dupa ce Ministerul Sanatatii a modificat normele minime privind aptitudinile fizice si men-tale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Potrivit noii legi,  permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reinnoite celor care sufera de afectiuni neurologice grave, decat daca candidatul aduce un aviz medical autorizat.

„In consecinta, tulburarile neurologice asociate afectiunilor sau interventiilor chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficiente senzoriale sau motorii si afecteaza echilibrul si coordonarea, trebuie sa fie luate in considerare in functie de efectele lor functionale si riscurile evolutive. In astfel de cazuri, eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluarii periodice, in cazul riscului de agravare. Sindromul de apnee moderata in somn de tip obstructiv corespunde unui numar de episoade de apnee si hipopnee pe ora (indice apnee-hi-popnee) cuprins intre 15 si 29, iar sin-dromul de apnee severa in somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, am-bele fiind asociate cu somnolenta diurna excesiva", se arata in modificarile realizate.

Aproximativ 40 la suta din populatia din intreaga lume sufera de apnee in somn. Aceasta se manifesta prin intreruperea fluxului de aer, in timpul somnului si prin episoadele de sufocare brusca.

Specialistii spun ca boala este diagnosticata usor, tratamentul este eficient si intreaga stare de sanatate este imbunatatita.

Potrivit unui studiu, Romania este pe locul 5 in clasamentul european al adormirii la volan si 270.000 de soferi sufera de apnee in somn.

Potrivit ordinului Ministerului Sanatatii, permisele de conducere vor fi eliberate numai celor care dovedesc ca isi contro-leaza afectiunea si in urma tratamentului se observa o schimbare in bine.

Acestia trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la in-tervale care sa nu depaseasca 3 ani pentru conducatorii auto din grupa I si un an pentru conducatorii auto din grupa II, pentru a se stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate.

„Directiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, directiile de sanatate publica judetene si a muni-cipiului Bucuresti si unitatile de asistenta medicala autorizate pentru examinarea ambulatorie a candidatilor la obtinerea permisului de conducere si a conducatorilor de autovehicule sau tramvaie vor duce la indeplinire pre-vederile prezentului ordin", se mai arata in ordin.
loading...

0 comentarii: