marți, 11 iulie 2017

Cartierele sarace devin zone vanate de bogati. Cum este posibil

Sursa foto: archdaily.com

Dinamica pietei imobiliare este una care merita urmarita cu atentie, pentru ca ne transforma viata la propriu. Ne transforma locuintele, imobilele care gazduiesc apartamentele noi in care ne mutam, ne transforma cartierele si chiar aspectul oraselor sau pe noi insine, oamenii din el.

Cum s-au repliat marii constructori dupa criza economica?

O bula imobiliara a participat la adancirea dezechilibrelor economice aduse de criza financiara din S.U.A. inceputa in 2008 si manifestata la noi incepand cu cea de-a doua parte a anului 2009. Cifrele de afaceri ale agentilor economici au ajuns la jumatate fata de anul de gratie 2009, insa din 2014, lucrurile au revenit la normal - adica la nivelul de dinainte de criza. Si de aici inainte s-a creat o norma din a crea complexe rezidentiale, si de a le umple cu locatari pe cele construite deja.

Investitorii imobiliari sunt investitori veritabili

Acestia cauta sa obtina un profit cat mai mare, urias chiar, raportat la nivelul investitiei, altfel nu ar fi rentabil pentu mobilizarea atator resurse si pentru calcularea minutioasa a unui mega-proiect desfasurat pe un interval atat de mare de timp.

Dar nu isi permit sa faca acest lucru batandu-si joc de clienti, deoarece clientii, intr-un asemenea context, nu pot fi pacaliti la fel de usor precum un casier care incearca sa vanda pungute celor care cumpara numai doua-trei produse din supermarket.

Clientii fac imprumuturi pe care le ramburseaza in multi ani, pentru a putea deveni clientii dezvoltatorilor imobiliari. Clientii isi schimba viata in mod radical mutandu-se intr-o alta zona a orasului sau chiar intr-un alt oras, intr-o alta localitate, preferabil cu mai multi locuitori.

Asadar, acestia cantaresc foarte bine toate aspectele, astfel incat transparenta celor care ofera apartamente de vanzare in cartiere rezidentiale este o caracteristica obligatorie, implicita in aceasta parte a pietei imobiliare.

Asa ca, daca nu au cum sa dea tepe, acesti investitori, acesti dezvoltatori imobilari aleg terenuri in zone mai putin scumpe din localitatea respectiva. Daca ne uitam la Bucuresti, acolo unde piata imobiliara este cea mai efervescenta dintre toate, se poate stabili fara prea mare greutate ca zona de sud a orasului sau zonele usor marginase sunt cel mai putin construite.

De aceea, se concentreaza pe aceste zone in care piata imobiliara nu este atat de efervescenta, si unde lucrurile par sa se intample cu o viteza mai mica, unde aerul de Capitala pare mai mult un aer de oras mare si atat.

Este si cazul unui dezvoltator care a realizat un complex rezidential cu apartamente de vanzare cu 2 camere sau cu 3 camere, intr-o zona care devine interesanta - o zona mai linistita, totusi in care se afla un parc destul de mare si un mall mare si deschis de curand.

Ducem aceasta idee la extrema

Se poate indrazni o declaratie inca surprinzatoare, inca prea curajoasa pentru realitate, dar care porneste de la un adevar precum o legenda. Se poate afirma ca bogatii incep sa vaneze cartierele sarace. Adica oamenii care isi permit un apartament nou si spatios cu securitate, cu protectie termica, fonica, la seism s.a.m.d., incep sau caute mutarea la periferie sau in zone care pana deunazi erau considerate numai zone muncitoresti, cartiere modeste.
loading...

0 comentarii: