marți, 18 iulie 2017

Obiceiuri nocive care afecteaza sanatatea danturii

In ultima perioada, din ce in ce mai multi romani au inceput sa se ingrijeasca de sanatatea danturii lor. Cu toate acestea, desi ne spalam pe dinti in mod regulat, multi dintre noi au obiceiuri cu efecte negative asupra danturii. Aceasta este lista neagra a viciilor care ne afecteaza dantura.
Sursa foto: https://pixabay.com/en/ashtray-tilt-cigarette-butts-1359569/

Fumatul

Acesta este unul dintre cele mai nesanatoase vicii. Nu afecteaza doar sanatatea dintilor, ci a intregului organism. Cu toate acestea, in intreaga lume sunt peste un miliard de fumatori. Este bine cunoscut faptul ca fumatul duce la patarea dintilor, dar aceasta este cea mai mica problema cauzata de tigari. Tutunul poate provoca boala parodontala, carii si faciliteaza formarea placii bacteriene. Toate aceste afectiuni pot duce in timp la pierderea dintilor. Fumatul este strans legat si de aparitia cancerului oral.

Alcoolul

Consumat in exces, alcoolul are efecte nocive asupra dintilor. In primul rand, duce la scaderea secretiei de saliva, care poate provoca apariția cariilor si infecțiilor orale. Mai mult, unele bauturi alcoolice, precum vinul alb, sunt acide si ataca smaltul dintilor. Vinul rosu este si el cunoscut pentru faptul ca pateaza dintii.

Scrasnitul dintilor

Cunoscut si sub denumirea de bruxism, acest obicei daunator poate duce la abraziunea dintilor, ciobirea smaltului si migrarea dintilor. De obicei bruxismul apare ca o reactie involuntara la niveluri ridicate de stres sau anxietate, dar unii oameni scrasnes din dinti in mod compulsiv. S-ar putea sa “practicati” acest obicei fara sa va dati seama, deoarece unii oameni scrasnesc din dinti in somn. Medicii stomatologi va pot ajuta sa scapati de acest obicei.

Sursa foto: https://pixabay.com/en/caramel-candy-sweetmeats-sweet-1952997/

Zaharul - cel mai mare dusman al dintilor

Dulciurile

Dulciurile sunt cunoscute ca fiind daunatoare pentru dantura, in special din cauza cantitatii mari de zahar pe care o contin. Totusi, unele dulciuri sunt mai nocive ca altele. Dropsurile si acadelele sunt cele mai periculoase din cauza ca elibereaza zaharul pe o perioada indelungata si pot provoca ciobirea dintilor sau spargerea smaltului cand muscam din ele.

Bauturile dulci

Cele mai multe sucuri si alte bauturi carbogazoase sunt bogate in zahar. Acestea produc carii si ajuta la dezvoltarea bacteriilor care ataca smaltul dintilor. Si bauturile carbogazoase dietetice sunt nocive. Ele nu contin zahar, dar sunt bogate in acizi care afecteaza sanatatea dintilor. Multi dintre noi cred ca sucurile naturale de fructe sunt sanatoase, dar adevarul este ca ele contin fructoza, care actioneaza in acelasi mod ca zaharul.

Cafeaua

In forma ei naturala, cafeaua nu este daunatoare. Problema este ca majoritatea oamenilor o beau cu zahar, care este nociv pentru dinti. De asemenea, bauta in exces, cafeaua poate duce la patarea dintilor.

Citricele

Deci citricele sunt bogate in vitamina C, ele contin o cantitate mare de fructoza si acizi care ataca smaltul dintilor. In urma unui studiu efectuat in anul 2008 s-a descoperit ca fructele cele mai nocive pentru dinti sunt grapefruitul si lamaile, iar cel mai putin daunatoare sunt portocalele Se recomanda inlocuirea altor citrice cu portocale, acolo unde se poate.
loading...

0 comentarii: