vineri, 1 septembrie 2017

Istoria surprinzatoare a prostitutiei


Istoria complexa a prostitutiei din intreaga lume dezvaluie unde si cand prostituatele ofereau mai mult decat sex. Poate ca societatea actuala chiar ar putea invata cate ceva din exemplul acestor tari.

In ochii celor mai multi, persoanele care isi ofera astazi serviciile sexuale sunt doar niste victime sau au ales asta din cauza saraciei. Aceste idei preconcepute ignora insa istoria complexa a prostitutiei din intreaga lume. De-a lungul secolelor, au existat multe locuri si momente in care atat prostituatele cat si relatia lor cu societatea a fost una diferita complet fata de perspectiva moderna, in legatura cu damele de companie de astazi.

Italia renascentista

Curtezanele italience erau mai libere decat orice alte prostituate din perioada Renasterii. In timp ce majoritatea femeilor din acea perioada puteau beneficia de educatie doar daca alegeau sa mearga la o manastire, curtezanele puteau sa studieze „in libertate”.

Mai mult, curtezanele beneficiau de aceeasi siguranta si stabilitate ca femeile casatorite si, spre deosebire de femeile casatorite, puteau sa-si exprime sexualitatea. Considerate pe scara larga femeile cele mai educate ale timpului lor, curtezanele erau capabile sa sustina conversatii filosofice si sa discute despre poezie cu clientii lor, pe langa oferirea de servicii sexuale. Influenta lor a devenit atat de mare incat au fost efectiv capabile sa influenteze deciziile politice, impartasind opiniile lor cu politicienii aflati in randul clientelei lor.

Japonia, in perioada Edo


Contrar opiniei populare, gheisele japoneze nu au fost de fapt solicitate pentru sex (in schimb, au fost animatoare si hostesse). A confunda gheisa cu o prostituata era considerata a fi o infractiune incredibil de rusinoasa si dezonoranta. Prostituatele erau de fapt „oiranele”. Acestea au fost prostituatele cele mai bine cotate in timpul perioadei japoneze Edo (la inceputul anilor 1600 - mijlocul anilor 1800) - timp in care prostitutia a fost permisa. Considerate suficient de pricepute pentru a distra nobilii, oiranele foloseau adesea un limbaj extrem de formal si foloseau un costum elaborat pentru a-i distra pe acestia.

Aceste prostituate au reusit sa-si mentina propria putere si influenta fara nici o piedica.

Imperiul Otoman

De-a lungul istoriei, prostituatele nu au fost exclusiv femei - cum se vede, de exemplu, in baile turcesti ale Imperiului Otoman. Odata cu ridicarea acestor bai in secolul al XV-lea, baietii tineri cunoscuti sub denumirea de „tellaks” ajutau clientii de sex masculin la imbaiere, oferindu-le masaj si chiar servicii sexuale.

Chiar daca sodomia era ilegala in acest timp, baietii „tellaks” gaseau alte modalitati de a-si satisface clientii si, uneori, sa-si formeze relatii stranse cu ei. Chiar li se permitea sa pastreze toti banii castigati si erau foarte bine recompensati pentru serviciile pe care le ofereau.
loading...

0 comentarii: