sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Toti pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand montezi bateria masinii


La fel ca multe alte piese auto de sub capota masinii tale, si bateria auto este o componenta cu o anumita durata de viata. Unii experti considera ca bateria masinii trebuie schimbata daca a implinit o durata de viata de 4 ani, altii merg pe ideea conform careia “condusul inteligent mareste durata de viata a bateriei de masina”.

Nu ne vom concentra foarte mult pe marginea acestei polemici, ci vom fi mult mai practici in randurile acestui articol, explicandu-ti cum se monteaza corect un acumulator auto. De la importanta montarii intr-un service autorizat si pana la utilizarea convertorilor 12/24 V, acolo unde este cazul, acest proces implica anumite reguli de care trebuie sa tii cont:

Service autorizat

Vine o zi in care vechea baterie de sub capota masinii tale trebuie sa fie schimbata. In acest caz, cea mai buna recomandare pe care putem sa ti-o oferim este sa alegi un service acreditat. In cazul in care mergi pe varianta unui service fara autorizatie, defectele ce pot surveni in urma unei montari defectuoase nu vor fi acoperite de garantie.

1. Inainte de a pune o baterie noua in locul celei vechi, asigura-te ca sistemul electric al masinii este deconectat. Iti recomandam sa fii foarte constient de importanta respectarii acestui prim pas, pentru a evita astfel un scurtcircuit nedorit.

2. Atunci cand montezi bateria auto, in cazul in care semnul “-” al instalatiei este la masa, trebuie sa conectezi mai intai cablul cu semnul “+” la polul “+” al bateriei, urmand ca apoi sa conectezi cablul cu semnul “-” la polul cu “-” al bateriei auto. Atunci cand demontezi o baterie auto, trebuie sa faci fix invers.

3. Fiecare baterie are un anumit nivel al electrolitului, la care trebuie sa fii mereu atent in timpul acestei montari. Daca ai cumparat o baterie auto “fara intretinere”, ai totusi grija ca orificiile de aerisire ale dopurilor sa fie libere. Verifica mereu nivelul acidului si completeaza mereu cu apa distilata, evitand astfel utilizarea acidului sulfuric.

4. Tine cont de faptul ca releul autovehiculului trebuie sa fie pozitionat pe pozitia de tensiune 13.6 - `14.4 V. Totodata, curentul in gol nu trebuie sa depaseasca valoarea de 40mA. Totusi, in cazul in care te confrunti cu o supraincarcare sau o subincarcare a bateriei auto, nu iti ramane decat sa mergi cu masina intr-un service autorizat, pentru a remedia aceasta defectiune a sistemului de incarcare.

5. In cazul in care autovehicolul tau dispune de un circuit electric ce depaseste 24V, atunci cele doua baterii auto pe care trebuie sa le montezi trebuie sa respecte cateva reguli: sa fie de acelasi tip, sa aiba un grad de uzura asemanator, sa aiba aceeasi tensiune la borne. Nu cupla direct la bornele unei baterii, in cazul in care vorbim de consumatori de 12V. In acest caz, trebuie sa apelezi sa sericiile unui service auto, pentru ca ai nevoie de un convertor 12V/24V.

Important

Daca bateria ta auto functioneaza sub regimul admis de incarcare ( sub 75% din potentialul de incarcare a acumulatorului ), in timp vei avea probleme cauzate de defectarea sistemului electric prin suprasolicitare. In acest caz, garantia de care te bucuri nu va mai purea acoperi daunele produse.
loading...

0 comentarii: