Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES)

ANES şi UNICEF, parteneriat pentru asigurarea de şanse egale pentru toţi copiii din România

Parteneriatul va fi implementat în intervalul iunie 2020 – decembrie 2022

Bucureşti, 30 iunie 2020. Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) şi Reprezentanţa UNICEF în România au semnat astăzi un parteneriat pentru promovarea şi integrarea perspectivei de gen în politicile publice din România în beneficiul copiilor şi adolescenţilor. Parteneriatul va fi implementat în intervalul iunie 2020 – decembrie 2022.

Prin acest acord, ANES şi UNICEF au agreat să colaboreze pentru asigurarea de şanse egale de dezvoltare pentru toţi copiii, fete şi băieţi din România, în mod special pentru cei mai vulnerabili şi marginalizaţi prin oferirea de protecţie împotriva oricăror forme de discriminare şi violenţă de gen.

În cadrul parteneriatului, ANES implementează acţiuni pentru promovarea egalităţii de gen şi a drepturilor femeilor şi fetelor esenţiale pentru respectarea drepturilor tuturor copiilor.

„Parteneriatul cu UNICEF reprezintă o garanţie reală a unei colaborări durabile, în vederea asigurării de şanse egale de dezvoltare pentru toţi copiii, fete şi băieţi, din România, cu precădere pentru cei vulnerabili şi marginalizaţi. Apărarea drepturilor împotriva oricăror forme de discriminare de gen este un deziderat comun şi, în acelaşi timp, o premisă pentru integrarea perspectivei de gen în educaţie”, a afirmat Luminiţa Popescu, Secretar de stat, ANES.

Pe termen scurt, UNICEF va sprijini elaborarea unor sesiuni de formare şi informare adresate reprezentanţilor Comisiilor Judeţene pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi cadrelor didactice pe tema abordării integratoare de gen, cu accent pe integrarea perspectivei de gen în educaţie. Pe termen mediu şi lung, UNICEF va oferi asistenţă tehnică pentru dezvoltarea sau actualizarea cadrului legislativ şi a normelor de implementare în ceea ce priveşte perspectiva de gen şi egalitatea de şanse, precum şi pentru dezvoltarea şi promovarea unor acţiuni şi evenimente la nivel naţional.

„Acordul încheiat astăzi este o componentă importantă a parteneriatului de colaborare semnat de Guvernul României şi UNICEF pentru perioada 2018-2022 şi ne va ajuta să facem din protecţia copiilor, inclusiv faţă de orice formă de discriminare şi violenţă împotriva copiilor, o prioritate”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

ANES şi UNICEF au convenit, de asemenea, să folosească platforma U-Report, pentru a-i consulta periodic pe copii şi tineri pe teme legate de perspectiva de gen, egalitate de şanse şi, mai ales, atunci când dezvoltă strategii şi politici publice care îi privesc.

Potrivit unui prim sondaj derulat recent prin U-Report:

* Peste 60% dintre respondenţi cred că în România fetele şi băieţii nu beneficiază de egalitate de şanse;

* 42% au fost hărţuiţi şi agresaţi pe motive de gen;

* Aproape două treimi cred că şcoala românească nu promovează egalitatea de şanse şi de tratament între fete şi băieţi;

* Peste 90% spun că egalitatea de şanse între fete şi băieţi este un subiect care ar trebui discutat în mediul şcolar;

* 55% dintre adolescenţi îşi doresc să fie informaţi despre egalitatea de şanse în discuţii de grup cu experţii.

Rezultatele complete ale sondajului U-Report sunt disponibile aici
https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/sondaj-u-report-despre-egalitatea-de-%C8%99anse-%C3%AEntre-fete-%C8%99i-b%C4%83ie%C8%9Bi

Despre ANES

ANES este instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Agenţia a fost înfiinţată potrivit prevederilor art.23 alin.(1) din Legea nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. În exercitarea funcţiei sale de autoritate de stat în cele două domenii de competenţă, ANES asigură coordonarea implementării prevederilor a două legi, respectiv: Legea nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru mai multe informaţii despre ANES şi activitatea sa, vizitaţi www.anes.gov.ro şi https://ro-ro.facebook.com/egalitatedesanse.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi https://www.unicef.org/romania/ro. Urmăriţi UNICEF în România pe Facebook şi Instagram.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi