Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Apă Canal Sibiu S.A.

Uzinele de apă ale Sibiului – organisme vii, pentru sănătatea oamenilor !

Prezenţa apei la robinet este pentru sibieni, de mai bine de 125 de ani, ceva obişnuit, fiecare picătură de apă potabilă având în spatele ei eforturile a sute de oameni implicaţi într-o activitate care este neîntreruptă. Din mediul său natural, apa este captată şi transportată prin conducte de aducţiune pentru ca mai apoi să fie filtrată şi dezinfectată spre a deveni potabilă, adică sigură pentru consumul uman.

Timp de mai bine de 400 de ani, Sibiul a fost alimentat cu apă printr-un canal săpat, denumit Trinkbach. Apa era netratată, captată din râul Şteaza. Din anul 1894 a fost pus în funcţiune primul sistem modern de alimentare cu apă potabilă, sistem care dispunea de o uzină de apă şi reţea de distribuţie centralizată. Începând cu 1909 este captată apa izvoarelor din Păltiniş, pentru ca de la 1965, Cibinul să devină principala sursă pentru uzinele de apă ale Sibiului.

În prezent, Sibiul se bucură de siguranţa oferită de două mari staţii de potabilizare a apei, „Dumbrava” şi „Sibiu Sud”, alimentate din sursele Gura Râului şi Sadu, având capacităţi de tratare suficiente pentru consumul actual şi cel previzionat al oraşului Sibiu, cât şi al numeroase localităţi din judeţul Sibiu.

Staţia „Dumbrava” tratează în fiecare secundă 600 de litri de apă provenită din Acumularea Gura Râului (capacitate ce poate creşte până la 1.200 l/s) pe care-i furnizează atât în municipiul Sibiu, cât şi în comunele limitrofe: Şelimbăr, Cristian şi Şura Mare (inclusiv satele aparţinătoare acestora) şi, prin intermediul Aducţiunii „Apa Secaşelor”, în Şura Mică, Rusciori, Ocna Sibiului, Loamneş, Mândra, Alămor, Gusu, Bogatu Român, Presaca, Broşteni şi Păuca. În viitorul apropiat, din această aducţiune vor fi alimentate noi localităţi: Dobârca, Ludoş, Sângătin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus şi oraşul Miercurea Sibiului.

Staţia „Sibiu Sud”, alimentată din sursa Sadu, poate trata până la 400 de litri pe secundă, asigurând apă de calitate locuitorilor din Cisnădie şi Răşinari, urmând ca după realizarea de reţele de distribuţie, să alimenteze şi locuitorii Cisnădioarei.

Ce se întâmplă într-o uzină de apă ?

Apa captată din sursele deschise de apă nu este potabilă, conţinând materii organice în suspensie (nisip, mâl, resturi vegetale), bacterii şi agenţi patogeni.

Apa brută este o materie primă pe care Apă Canal Sibiu S.A. o cumpără de la Administraţia Naţională Apele Române şi, în funcţie de încărcări, o tratează apelând la o serie de procese tehnice. Astfel, apa brută trece printr-o cameră de amestec, ajungând în bazinele de coagulare – floculare, unde sunt adunate în particule mai mari (flocoane) suspensiile din apa brută. Urmează decantarea acestor flocoane în bazine speciale, de unde sunt colectate sub forma de nămol. Etapa finala de purificare a apei se realizează prin filtrarea pe paturi de nisip cuarţos, apa ajungând la calitatea dorită, respectiv „suspensii apropiate de zero”.

Pentru ca apa să devină potabilă este necesară şi dezinfectarea acesteia, operaţiune care se realizează de obicei prin utilizarea clorului gazos sau a unor substanţe care conţin clor.

Pentru ca apa sa ajungă la uzinele de apă ea trebuie captată din râuri, izvoare, puţuri sau din lacuri de acumulare, ultima fiind soluţia preponderentă pentru municipiul Sibiu. Odată captată, apa brută (materia primă) este condusă prin conducte, denumite aducţiuni, de mari dimensiuni şi lungimi, înspre uzinele de apă unde este transformată în produsul finit, apa potabilă. Deoarece consumul nu este constant pe parcursul unei zile, având cel puţin două vârfuri de consum, apa potabilă este înmagazinată în rezervoare de mare capacitate care asigură alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor pe toată perioada unei zile dar şi pe tot parcursul anului, indiferent de fluctuaţiile consumului.

Pentru ca apa potabilă să fie sănătoasă este necesar ca ea să aibă un PH neutru, respectiv în jurul valorii de 7. În acest scop sunt dozate substanţe pe bază de calcar, care cresc valoarea PH-ului apei potabile până la valorile standardizate prin prevederi legale.

Întreg procesul tehnologic de potabilizare al apei este monitorizat în sistem SCADA, numeroşi senzori urmărind neîntrerupt principalii parametri calitativi şi cantitativi ai apei. Supravegherea electronică este „dublată” în Laboratorul de analize apă potabilă, unde au loc zilnic analize pentru determinarea parametrilor fizico-chimici şi bacteriologici ai apei.

Aceste analize de laborator se fac şi pentru apa din reţelele de distribuţie, existând un program strict de monitorizare întocmit împreună cu Direcţia de Sănătate Publică.

Pot fi uzinele de apă o problemă ?

Cele două mari uzine de apă ce deservesc populaţia Sibiului şi a localităţilor limitrofe sunt conectate la surse stabile de apă, iar liniile de tratare sunt echipate corespunzător asigurării unui nivel optim al calităţii apei furnizate.

Odată cu extinderea ariei de operare prin preluarea de noi localităţi, Apă Canal Sibiu S.A. a primit spre operare uzine de apă cu tehnologie învechită, alimentate din surse ce nu asigură un aport calitativ şi cantitativ suficient de apă atât pe timpul verii, când există mari probleme de calitate în perioada precipitaţiilor abundente, sau insuficienţa apei în perioadele secetoase, dar si pe timpul iernii când apele curgătoare îngheaţă. Odată cu dezgheţul se produc torenţi cu turbulenţă foarte mare sau poduri de gheaţă care influenţează negativ funcţionarea captărilor de apă brută. Acestea au fost preluate de la primăriile din aria de operare, în starea tehnică în care se regăseau la acel moment, cu linii de tratare depăşite şi personal ce a trebuit specializat.

Cele mai reprezentative exemple sunt Staţiile de potabilizare a apei din Avrig şi Tilişca, alimentate din râuri de munte al căror debit se reduce dramatic pe timpul verii şi chiar al iernilor secetoase, sau a căror apă devine un „mâl lichid” la fiecare ploaie mai consistentă. Si nici exploatările forestiere făcute fără reguli de protejare a surselor de apă nu ajută în niciun fel, ba mai mult, au un efect similar cu cel al intemperiilor de mare intensitate!

Pentru a îmbunătăţi procesul de tratare, în Staţia Tilişca a fost achiziţionată şi pusă în funcţiune o instalaţie de dozare a coagulanţilor menită să accelereze procesul de decantare al apei, precum şi instalaţii de monitorizare online a debitului, turbidităţii, clorului rezidual sau pentru realizarea dezinfecţiei apei potabile. Soluţiile adoptate reprezintă un progres faţă de ceea ce exista până la preluarea activităţii de către Apă Canal Sibiu S.A., dar nu reuşesc să rezolve complet problema furnizării continue de apă potabilă, acest lucru fiind posibil doar prin realizarea unor investiţii de amploare, care fac obiectul unui ambiţios proiect ce-şi propune să alimenteze cu apă potabilă localităţile Tilişca, Galeş şi Sălişte, direct din Uzina de apă „Dumbrava” Sibiu, proiect ce va fi finanţat preponderent din fonduri europene. Valoarea lucrărilor este estimată la 5,8 milioane de Euro, sumă imensă în raport cu veniturile pe care le au administraţiile locale şi care pot fi asigurate doar printr-un proiect accesat de operatorul regional Apă Canal Sibiu SA.

La Staţia de tratare Avrig au fost reabilitate echipamentele mecanice şi electrice, a fost dotat Laboratorul de analize apă potabilă şi construită o linie menită să gestioneze nămolul rezultat în urma tratării şi apa utilizată pentru spălarea filtrelor. Apă Canal Sibiu S.A. va continua lucrările de investiţii ce presupun îmbunătăţirea zonei de captare şi liniei de tratare, reabilitarea de rezervoare şi de aducţiuni, toate în scopul asigurării furnizării permanente a unei ape de calitate pentru locuitorii din Avrig, Bradu, Mârşa şi Racoviţa.

Investiţiile amintite sunt cuprinse în „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”, finanţat prin POIM, estimat a fi realizat în următorii 4 ani.

Ca o concluzie la cele arătate, activitatea de tratare a apei este una ce implică responsabilităţi foarte mari pentru operatorul serviciilor de apă şi canalizare, fiind un factor important în asigurarea nivelului de sănătate al populaţiei, cât şi o resursă vitală pentru diverse sectoare ale economiei.

Uzinele de apă sunt organisme vii, într-o permanentă evoluţie, cu nevoi continue de investiţii în modernizări şi extinderi, misiunea societăţii Apă Canal Sibiu S.A. fiind de a găsi cele mai bune soluţii în a asigura apă potabilă fiecărui abonat aflat în aria sa de operare !

Director general,

Ing. Vasile Maier

Şef birou,

Jurn. Thomas Roth


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi