Critic National
, Eva Giosanu iti spune povestea unei ii a Reginei Maria, descoperita dupa zeci de ani VIDEO, Critic National, Critic National

Eva Giosanu iti spune povestea unei ii a Reginei Maria, descoperita dupa zeci de ani VIDEO

Astazi, de ziua iei, iti spunem, pentru prima data, povestea unei camasi ce s-a crezut a fi pierduta, o ie a carei istorie a fost ascunsa tocmai pentru a fi protejata. O ie cusuta in Bucovina, ce a fost daruita Reginei Maria a fost decoperita in colectia Muzeului Etnografic de la Iasi, cand urma sa fie casata.
Camasa a fost facuta cadou, impreuna cu alte doua ii, fiicelor generalului Balif, aghiotantului Regelui Ferdinand, insa i s-a pierdut urma. Ia nu a fost niciodata expusa.
Nu stim cine a cusut-o, cine a brodat-o, insa stim cui i-a apartinut, iar Eva Giosanu, muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei iti spune pentru prima data povestea acestei ii.
„Ea (ia n.red.) a fost oferita Reginei Maria. Este o ie bucovineana, mai precis din zona Radauti. Regina o ofera ca dar generalului Balif, alaturi de alte doua ii. Stiam povestea celor trei camasi, am avut ocazia sa le vad pe cele doua, dar de la nepoata Generalului stiam ca a treia s-a pierdut undeva, nu cunostea exact traseul ei. Facand dosare de clasare la muzeu, am gasit in registru o inregistrare: „camasa vanduta Muzeului Etnografic in decembrie 1980, de catre Viorica Groapa, fiica Generalului”, spune muzeograful Eva Giosanu, de la Muzeul Etnografic al Moldovei.
„Aici este discret disimulat tricolorul, prin culori, pentru ca ea este decorata pe altita cu niste vrejuri elaborate, cu carcei care au culorile rosu galben si albastru. La acea vreme era si periculos sa iti manifesti identitatea etnica in zona Bucovinei”, mai spune Giosanu. Aceasta precizeaza faptul ca ia este parte din Tezaurul Romanei.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi