Critic National
, Firmele cu acțiuni la purtător, restricționate la contracte cu statul, Critic National, Critic National

Firmele cu acțiuni la purtător, restricționate la contracte cu statul

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, modificarea legii achizițiilor publice astfel încât firmele cu acțiuni la purtător să nu mai aibî acces la contracte cu statul decât dacă oferă toate datele despre acționari.

„În vederea respectării principiilor transparenței și tratamentului egal, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligația de a comunica datele de identificare a deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător, în situația în care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, terț susținător sau subcontractant la procedură este de societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător”, se spune într-unul dintre modificările aduse Legii achizițiilor publice. 

De asemenea, reprezentanții legali ai firmelor respective depun declarații pe proprie răspundere în acest sens și răspund penal pentru verificitatea informațiilor. 

„Autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe acțiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acțiuni la purtător și care nu face dovada identității deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător”.

Propunerile de modicare au trecut cu 275 de voturi ,,pentru” și 3 abțineri.

Potrivit PNL, odată cu adoptarea acestor modificări s-ar elimina situații precum cea în care s-ar fi aflat fostul lider PSD Liviu Dragnea, care ar fi fost acționar ascuns la firmei Tel Drum. 

„Mai avem o chestiune de rezolvat, în sensul adoptării de Parlament a legii privind interzicerea participării la licitaţii din bani publici a societăţilor cu acţionariat ascuns. Este deja celebrul caz în care Tel Drum îl avea acţionar ascuns pe Liviu Dragnea, semna contracte de finanţare cu Consiliul Judeţean condus de Liviu Dragnea. Acest lucru nu mai este posibil, iar societăţile cu acţionariat ascuns pot participa la orice tip de licitaţii dacă declară identitatea acţionarilor pe care i-au pitit în spatele acestei prevederi”, a declarat lideerul deputaților PNL, Florin Roman.

 

via: Realitatea.NET


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi