Varsta de pensionare a fost schimbata! Se aplica de la 1 iulie. La ce varsta se pot pensiona femeile si barbati?

Se schimbă vârsta de pensionare si legea care prevede această schimbar emajoră pentru români va intra în vigoare chiar de la data de 1 iulie 2020. Odată cu vârsta de pensionare va crește și stagiul de cotizare.

Se schimbă vârsta de pensionare! Legea intră în vigoare de la 1 iulie

Începând cu data de 1 iulie intră în vigoare legea care prevede ca vârsta de pensionare a femeilor să crească de la 59 de ani, cât este acum, până la 63 de ani. Această schimbare se va produce treptat, până în anul 2028. Odată cu creșterea vârstei de pensionare va crește și stagiul de cotizare de la 32 de ani cât este acum la 34 de ani, potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În ceea ce îi privește pe bărbași, stagiul de cotizare este de 34 de ani iar vârsta de pensionare este de 63 de ani. CNAS a mai transmis că pensia pentru limita de vârstă va fi stabilită atât pentru bărbați cât și pentru femei, în cazul în care există un stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Există, bineînțeles, și excepții de la regulă. De exemplu, femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci sau mai mulți copii, pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare. Acesta se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard.

Punctul de pensie ar trebui să crească în luna septembrie

Punctul de pensie ar trebui să crească de la 1.265 de lei la 1.775 lei. Cu toate acestea, este foarte probabil ca această creștere să nu aibă loc. Premierul Ludovic Orban a declarat în repetate rânduri că își dorește să mărească pensiile românilor, însă totul depinde de buget, având în vedere situația critică în care a intrat economia României odată cu pandemia de coronavirus. Doina Pârcălabu, fostul președinte al CNAS, vine cu completări în acest sens și susține totodată cele spuse de premier.

„Suntem în prezent cu valoarea punctului de pensie de 1.265 de lei. Valoarea pensiei pentru fiecare persoană este dată de valoarea punctului 1.265 de lei, înmulțit cu punctajul mediu.Practic, orice majorare a valorii punctului de pensie cu un procent conduce la majorarea pensiei cu procentul respectiv.

Punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1 septembrie 2020 la 1.775 RON, această lege este în vigoare și nu a fost modificată până în acest momen“, a declarat fosta șefă a Casei de Pensii.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.