Comunicat de presă – Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti în România

Patru ani de la tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016

Astăzi, Turcia marchează cea de-a patra aniversare a tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, acţiune zădărnicită de însuşi poporul turc.

Tentativa de lovitură de stat din 15 iulie a fost planificată de conducerea FETO (Organizaţia Teroristă Fetullahistă) şi implementată de membrii organizaţiei infiltraţi în armată, care au acţionat ignorând lanţul de comandă al forţelor armate. Acest act scandalos a fost cel mai cumplit atac terorist pe care Turcia l-a cunoscut vreodată.

În acea noapte, 251 de cetăţeni au fost ucişi şi peste două mii de persoane au fost rănite. Bombardamentele asupra sediului Departamentului Operaţiunilor Speciale al Poliţiei din capitală au fost atât de intense, încât trupurile a 51 de poliţişti ucişi nu au mai putut fi recuperate.

Puciul eşuat din 15 iulie a adus la lumină ameninţarea gravă reprezentată de organizaţia teroristă FETO la adresa Turciei şi nu numai. Pentru a înţelege pe deplin toate implicaţiile tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, este imperativă examinarea acestei reţele întunecate, începând cu şcolile şi centrele preparatoare înfiinţate în ultimele decenii de FET.

Prin îndoctrinarea copiiilor înscrişi la şcolile din reţeaua FETO, fondate sub paravanul unor aşa-numite activităţi educative, aceştia au recrutat numeroase persoane şi şi-au format un grup lărgit de adepţi radicali, care au preluat şi executat directivele conducerii organizaţiei, încălcând toate normele legale şi morale posibile. Absolvenţii acestor şcoli au putut să se infiltreze în cele mai importante instituţii ale statului trişând la concursurile de admitere.

FETO şi-a consolidat influenţa economică şi politică prin deturnarea abuzivă a resurselor şi autorităţii statului în favoarea intereselor obscure ale organizaţiei. Tentativa de lovitură de stat a adus la lumină amplitudinea structurii secrete infiltrate de FETO în interiorul Forţelor Armate Turce.

Puciul eşuat a dovedit lumii întregi că FETO este departe de a fi o simplă mişcare civică benignă, aşa cum încearcă din greu să se autoportretizeze. Dimpotrivă, la mijloc se află o entitate globală obscură care funcţionează sub acoperirea unor reţele şcolare dubioase. Activităţile educative şi culturale nu sunt altceva decât un paravan pentru ca acest cult al personalităţii motivat religios să recruteze tot mai mulţi membri şi să îşi sporească influenţa în ţările în care operează.

Prin rezistenţa lor istorică, turcii din toate păturile sociale s-au împotrivit acestui complot şi au zădărnicit tentativa de lovitură de stat. Această solidaritate în apărarea democraţiei ne-a arătat cât de puternice sunt fundamentele Republicii Turce, care au fost construite pe principii universale.

15 iulie este desemnată în Turcia ca zi memorială naţională, sub numele de “Ziua democraţiei şi unităţii naţionale”. Astfel, marcăm principiul fondator al Republicii Turce, formulat de Mustafa Kemal Ataturk, întemeietorul naţiunii, conform căruia “suveranitatea aparţine necondiţionat şi fără restricţii Naţiunii” şi care se regăseşte, de asemenea, şi în articolul 6 al Constituţiei Republicii.

Cu ocazia Zilei Democraţiei şi Unităţii Naţionale, Ambasada aduce un omagiu pios eroilor care şi-au sacrificat viaţa pentru democraţia turcă şi ordinea constituţională a Republicii Turce.

Biroul de presă
Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top