Comunicat de presă – Asociaţia Sănătate pentru mame şi sugari

Un consilier în alăptare în fiecare maternitate!

Asociaţia SAMAS lansează o petiţie pentru consiliere dedicată în alăptare, în maternităţi

În România, 40% dintre mame nu primesc niciun fel de sprijin în maternitate pentru iniţierea şi menţinerea alăptării. Asociaţia SAMAS lansează o petiţie online, pentru ca în fiecare maternitate să existe un consilier în alăptare dedicat, care să ofere sprijin pentru mame în alăptare şi menţinerea lactaţiei. Demersul este iniţiat de Asociaţie în cadrul campaniei Alăptează, totul va fi bine!, desfăşurată cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării (1 – 7 august) şi are la bază rezultatele primului studiu socio-antropologic despre alăptare din România.

Studiul realizat de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, relevă că foarte multe mame renunţă la alăptarea exclusivă încă din maternitate, deoarece nu au suficient sprijin în iniţierea alăptării şi în ataşarea copilului la sân. Alte motive considerate bariere în alăptarea exclusivă care le determină pe mame să renunţe la alăptare sunt lipsa infrastructurii baby-friendly (mama nu poate sta cu bebeluşul în salon), numărul mic de cadre medicale pregătite şi implicate în consilierea şi sprijinirea mamelor în alăptare sau, în multe cazuri, chiar lipsa educaţiei prenatale.

Nevoia ca mamele să beneficieze de consiliere dedicată în alăptare încă de la maternitate a devenit şi mai evidentă în această perioadă, când, conform procedurilor stabilite de Ministerul Sănătăţii, o mamă diagnosticată cu COVID-19 este separată de copil la naştere, cu recomandarea de menţinere a lactaţiei.

„Consilierul în alăptare este extrem de important în iniţierea şi menţinerea alăptării, pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor din România. În acest moment, deşi sunt cadre medicale care s-au pregătit profesional şi practică acest serviciu, consilierul în alăptare nu apare explicit în lista de specializări posibile ale asistentelor şi moaşelor, ceea ce are două efecte negative: descurajează cadrele medicale să se specializeze şi să practice şi împiedică mamele să caute şi să primească ajutorul de care au nevoie”, declară Dr. Marina Oţelea, Director Executiv al Asociaţiei SAMAS.

Din 2013, SAMAS este alături de mame la bine şi la greu. De şapte ani, cu sprijinul companiei Nutricia, SAMAS a dezvoltat prima comunitate de Educatori Perinatali din ţară – cadre medicale (asistente şi moaşe) specializate în sarcină, alăptare, naştere, nutriţia mamei şi a bebeluşului, îngrijirea copilului în primii ani de viaţă. Prin intermediul acestora, SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate şi sprijin pentru mame şi sugari în primele 1.000 de zile, înainte şi după naştere, atunci când pot fi puse bazele unei vieţi sănătoase a viitorului adult.

Cursurile şi consilierile în alăptare oferite de Educatorii Perinatali la centrele SAMAS, în maternităţi şi în comunităţi, precum şi campaniile de comunicare ale Asociaţiei ce susţin beneficiile alăptării au contribuit la creşterea ratei de alăptare exclusivă, de la 12,6% în 2010 la 29,8% în 2016. De altfel, mesajul de utilitate publică introdus de SAMAS – „Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele şase luni este esenţială pentru o viaţă sănătoasă” – a fost difuzat pe toate canalele TV şi radio, în fiecare zi începând cu 2017.

Cu toate acestea, activităţile societăţii civile, ale ONG-urilor nu pot suplini strategia pentru sănătatea mamelor şi a sugarilor care ar trebui implementată de către autorităţi în sistemul de sănătate din România. Schimbarea realităţii din maternităţi este un deziderat de foarte multă vreme, dar pentru care nu s-au luat niciodată măsuri. Sănătatea copiilor este o urgenţă şi aşa ar trebui considerată încă din primele momente ale vieţii acestora.

Asociaţia SAMAS marchează Săptămâna alăptării din acest an, sărbătorită în întreaga lume între 1 – 7 august, prin campania Alăptează – Totul va fi bine ! Lansarea petiţiei online pentru un consilier în alăptare în fiecare maternitate, un seminar pe tema provocărilor în alăptare organizat în Grădina SAMAS şi un webinar susţinut de un consilier în alăptare şi un psiholog sunt câteva dintre activităţile campaniei Alăptează – Totul va fi bine!

Semnează aici petiţia pentru un consilier în alăptare în fiecare maternitate şi află mai multe despre activitatea Asociaţiei SAMAS şi cursurile pre şi post natale pe www.asociatiasamas.ro

Video campanie https://www.youtube.com/watch?v=1Dk2pfZ0NyU

*** Despre Asociaţia SAMAS
Asociaţia SAMAS (Sănătate pentru mame şi sugari) este rezultatul sustenabil al unui program social iniţiat de către Fundaţia Crucea Albă împreună cu Nutricia ELN România şi Crucea Roşie Sector 6. Asociaţia SAMAS a dezvoltat prima comunitate naţională de Educatori Perinatali (din rândul asistenţilor medicali şi moaşelor) având ca obiective: creşterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul naşterii, îmbunătăţirea stării de sănătate a mamei, dar şi a bebeluşului, printr-o nutriţie echilibrată din timpul sarcinii, cât şi postnatal.

Educatorul Perinatal SAMAS este aproape de comunitate în cele 6 centre SAMAS din ţară: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Piteşti, Bistriţa şi Cluj-Napoca, dar şi online prin www.cursuripentruparinti.ro sau paginile de Facebook ale Asociaţiei. Începând cu 2013, de când a început programul SAMAS şi până la finele anului 2019, SAMAS:

– a format 953 de Educatori Perinatali la nivel naţional

– 21.972 de mame au participat la cursurile SAMAS în peste 27 de oraşe, dintre care 6172 au fost prin proiecte sociale

– prin activitatea zilnică a Educatorilor Perinatali SAMAS (majoritatea asistenţi medicali sau moaşe din maternităţile din România), informaţii actualizate despre alăptare, naştere, îngrijirea bebeluşului au ajuns la o medie de 592.020 de mame care au născut din 2013 până în 2019, reprezentând un procent de 43,66% din totalul de naşteri. Această cifră este o estimare şi reprezintă impactul indirect al cursurilor de specializare SAMAS asupra mamelor din România.

– 254 de mame din comunităţi defavorizate au primit în 2019 CUTIA Bebeluşului împreună cu informaţiile necesare pentru alăptare şi îngrijirea copilului, programul CUTIA Bebeluşului fiind premiat la Gala CONAF din 2019 pentru Cel mai bun proiect de implicare socială.

– În 2017, Asociaţia SAMAS a dezvoltat programul de educaţie nutriţională pentru preşcolari, Sănătos de mic, menit să reducă riscul de obezitate în rândul copiilor şi să inducă bune obiceiuri alimentare pentru copii.

Asociaţia SAMAS a fost înfiinţată datorită extinderii şi dezvoltării Programului SAMAS, iniţiat de către Fundaţia Crucea Albă, Fundaţia Nutricia şi Crucea Roşie – Filiala Sector 6, susţinut de Danone Ecosystem.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.