Comunicat de presă – Consiliul Tineretului din România

Mobilizare masivă a organizaţiilor neguvernamentale pentru #DezvoltareFărăNaţionalizare a Fundaţiilor Judeţene pentru Tineret

Consiliul Tineretului din România şi peste 400 de structuri neguvernamentale de şi pentru tineret din România lansează astăzi, 9 iulie, o scrisoare deschisă prin care se opun naţionalizării patrimoniului şi subordonării decizionale a fundaţiilor judeţene pentru tineret faţă de stat şi cer Preşedintelui, Parlamentului şi Guvernului României adoptarea unui ansamblu de măsuri care să faciliteze dezvoltarea, prin parteneriat între aceste fundaţii şi autorităţile publice, a unui ansamblu de centre pentru tineret unic în Europa.

Organizaţiile semnatare realizează activităţi pentru tineri în domenii de activitate diverse, plecând de la activităţi culturale, sportive, de mediu, educaţie non-formală, antreprenoriat, sociale şi altele, şi până la reprezentarea acestora, cum este cazul asociaţiilor studenţeşti sau a federaţiilor naţionale şi judeţene. Majoritatea fundaţiilor judeţene pentru tineret au semnat, de asemenea, scrisoarea deschisă iniţiată de Consiliul Tineretului din România.

Fundaţiile judeţene pentru tineret au fost înfiinţate în 1990 pentru a prelua în proprietate şi administrare casele şi cluburile tineretului care au aparţinut până în 1989 Uniunii Tineretului Comunist, având ca for principal de decizie Adunări Generale formate din delegaţi ai organizaţiilor neguvernamentale de tineret de pe raza judeţului lor. Conform scrisorii deschise, autorităţile publice “nu au oferit nicio soluţie pentru ca fundaţiile să poată obţine resurse pentru investiţii în clădiri şi dotări şi pentru funcţionare, astfel încât să nu mai depindă de veniturile din chirii sau activităţi economice. Mai mult, în timp ce arătau cu degetul, de cele mai multe ori [autorităţile publice] lăsau să se degradeze, înstrăinau sau schimbau destinaţia propriului patrimoniu pentru tineret. Evident, conflictul etern şi incertitudinea referitoare la viitorul fundaţiilor judeţene pentru tineret a dăunat dezvoltării acestora şi a îndepărtat multe organizaţii de profil, tinerii fiind, în definitiv, cei care au avut de pierdut. Cu toate acestea, cea mai mare parte a fundaţiilor desfăşoară activităţi pentru tineret, sprijină organizaţiile afiliate şi nu numai, şi fac eforturi pentru a folosi o parte cat mai mare din spaţii pentru astfel de activităţi.”

Semnatarii cer ca Adunările Generale să fie forul principal de decizie al fundaţiilor, accesul organizaţiilor de şi pentru tineret interesate în aceste foruri să fie garantat, iar Consiliile de Conducere ale acestora să fie formate majoritar şi, pe termen lung, în totalitate din tineri. De asemenea, aceştia susţin că este necesară crearea unei forme de parteneriat public-privat care să faciliteze crearea de centre pentru tineret de către fundaţii împreună cu autorităţile locale – fundaţiile să participe prin punerea la dispoziţie a spaţiilor necesare, autorităţile să acopere cheltuielile de întreţinere a imobilelor şi bugete pentru activităţi pentru tineret, iar deciziile referitoarea la administrarea acestor centre să fie luate împreună de cele două părţi. În acest fel, fundaţiile îşi păstrează caracterul neguvernamental şi independenţa, iar autorităţile care sprijină financiar dezvoltarea de centre pentru tineret au pârghiile necesare pentru a participa la decizii referitoare la aceste centre, iar niciuna din părţi nu poate folosi resursele celeilalte cu alt scop decât dezvoltarea de activităţi în beneficiul tinerilor.

“Tinerii au nevoie de centre pentru tineret.”, se arată în scrisoarea deschisă. “Fie că e vorba de programe de educaţie non-formală pe subiecte neacoperite în şcoală (educaţie pentru drepturile omului, juridică, financiară, pentru sănătate, ştiinţifică şi până la cursuri de dans sau muzică), implicare în comunitate prin voluntariat, formare de prietenii, implicare în decizii ale autorităţilor publice sau pur şi simplu de un spaţiu sigur în care să petreacă timp, o reţea de centre pentru tineret funcţionale poate îmbunătăţi vieţile a zeci de mii de tineri în fiecare an.”

Nu în ultimul rând, “Pentru ca soluţiile să respecte cele mai înalte standarde”, scrisoarea deschisă propune “solicitarea de către Guvernul României a unei misiuni de consultanţă în politici publice din partea Departamentului de Tineret al Consiliului Europei – organismul interguvernamental cu cea mai avansată expertiză pe acest subiect.”

“Pentru mişcarea de tineret, subiectul regimului juridic al fundaţiilor judeţene pentru tineret a fost tot timpul unul sensibil. După multe discuţii şi consultări interne, am identificat principiile pe care majoritatea organizaţiilor de profil, inclusiv majoritatea fundaţiilor judeţene pentru tineret, le susţin – că acestea trebuie să rămână structuri neguvernamentale, să aibă ca for principal de decizie Adunări Generale formate din delegaţi ai ONG-urilor de şi pentru tineret, să susţină implicarea tinerilor în Consiliile de Conducere, alese de Adunările Generale şi, în baza unui parteneriat corect între aceste fundaţii şi autorităţile publice, să fie dezvoltate centre pentru tineret ţinând cont de cele mai bune practici în domeniu – în special de practicile Consiliului Europei şi de sistemul său de certificare a calităţii centrelor pentru tineret. România are nevoie de o infrastructură pentru tineret adaptată nevoilor tinerilor, de tineri implicaţi, inclusiv în deciziile referitoare la dezvoltarea acestei infrastructuri şi, în sens larg, de contexte mai multe prin care tinerii să se implice în dezvoltarea comunităţilor lor. Asta este ceea ce susţinem prin scrisoarea deschisă lansată astăzi, semnată de peste 400 de structuri neguvernamentale.” – Gabriel Carnariu, preşedintele Consiliului Tineretului din România

Structurile neguvernamentale şi persoanele care doresc să îşi manifeste susţinerea faţă de petiţie o pot face prin transmiterea unui email în acest sens pe adresa [email protected] sau prin semnarea ei pe platforma www.voceata.ctr.ro.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top