Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Deputat Elena Hărătău (PNL)

Deciziile din domeniul social au redus la maximum efectele negative ale pandemiei asupra românilor

Guvernul PNL şi-a asumat protejarea fiecărui loc de muncă afectat de criză, prin susţinerea financiară a măsurii şomajului tehnic, respectiv acoperirea a 75% din salariul angajaţilor cu contractele de muncă suspendate temporar. Astfel, în perioada 16 martie-1 iunie a.c., numărul total de contracte de muncă suspendate ca efect al pandemiei a fost de 1.495.111.

Pentru păstrarea acestor locuri de muncă, prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-au făcut plăţi de aproximativ 2,5 miliarde de lei, de care au beneficiat atât angajaţii, cât şi angajatorii. În cursul lunii aprilie, de această măsură au beneficiat 490.017 salariaţi pentru contractele individuale de muncă suspendate în martie, iar în luna mai a.c. 128.880 angajatori şi 1.175.462 salariaţi, pentru contractele individuale de muncă suspendate în cursul lunii aprilie.

De asemenea, prin ANPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) au fost făcute plăţi în valoare de aproximativ 577 de milioane de lei pentru 77.096 persoane în martie, 88.730 în aprilie şi 33.579 în mai.

O altă măsură cu impact social solid a Executivului din această perioadă dificilă a pandemiei a fost cea privind plata zilelor libere ale părinţilor pentru supravegherea copiilor. Guvernul PNL a găsit soluţii financiare şi tehnice pentru a acoperi plata zilelor libere pentru unul dintre părinţi, ca urmare a suspendării cursurilor şcolare. Cuantumul indemnizaţiilor acordate a fost de peste 15 milioane de lei pentru zeci de mii de salariaţi în cursul lunilor aprilie, mai şi iunie.

Încă o decizie majoră din punct de vedere social a fost legiferarea gratuităţii transportului în comun pentru elevii din învăţământul preuniversitar. În consecinţă, Guvernul a adoptat măsuri pentru reglementarea dreptului la transport gratuit pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval, precum şi pentru transportul intern auto şi transport naval, pe tot parcursul anului calendaristic, prin Hotărârea de Guvern nr. 435/2020. Numărul maxim de elevi care pot să beneficieze de gratuitatea transportului local rutier/naval este 1.387.646, iar numărul de elevi care beneficiază de transport intrajudeţean este de 131.160.

Administraţia centrală s-a ocupat corespunzător şi de plata beneficiilor de asistenţă socială. În ciuda efectelor economice negative generate de criza sanitară, Executivul a reuşit să găsească resursele financiare pentru toate formele de indemnizaţii şi prestaţii sociale prevăzute prin lege. Mai mult, chiar a reuşit extinderea perioadei de aplicare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiilor pentru persoane cu dizabilităţi. Totalul acestor beneficii de asistenţă socială a depăşit suma de 13 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, Executivul a achitat stimulentul de risc pentru personalul sanitar, în valoare de 2.500 de lei brut. Acesta a fost acordat medicilor şi personalului medico-sanitar implicaţi direct în lupta împotriva COVID-19, beneficiari fiind un număr de 33.018 persoane în aprilie şi 32.368 în mai. Totalul stimulentelor de risc acordate personalului medical în aceste două luni a fost de peste 63 de milioane de lei.

Concluzionând, deciziile luate de conducerea executivă în domeniul social au fost pozitive în aceste vremuri delicate şi tensionate, iar aplicarea lor a redus considerabil efectele nefaste ale crizei sanitare asupra oamenilor şi economiei naţionale.

Deputat PNL Bacău,
Elena HĂRĂTĂU


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi