Comunicat de presă – Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt

În perioada 20 – 22 iulie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfăşurat Campania Naţională de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al sănătăţii şi securităţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41,42,43.

Printre principalele obiective ale campaniei menţionăm:

– Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniul construcţiilor;

– Luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID – 19.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 15 controale, în urma cărora au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale din care 3 amenzi în valoare totală de 34.000 lei. Un angajator cu sediul social în municipiul Bucureşti, ce desfăşura lucrări de construcţii pe raza localităţii Nicolae Titulescu din judeţul Olt, a fost sancţionat cu amendă în valoare de 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane pentru care nu a încheiat contract individual de muncă în formă scrisă. Celelalte sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară şi pentru nerealizarea măsurilor dispuse în timpul controlului anterior.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 14 controale, în urma cărora au fost aplicate 24 sancţiuni contravenţionale, dintre care 23 avertismente şi 1 amendă în valoare de 8.000 lei aplicată pentru nepunerea la dispoziţie a documentelor de SSM solicitate.

Cele mai frecvente deficienţe constatate au fost:

În domeniul relaţiilor de muncă:
– Nepăstrarea, la locul de muncă, a unor copii ale contractelor individuale de muncă ale salariaţilor care desfăşoară activitate în acel loc.
– Lipsa, la locul de muncă, a evidenţei orelor lucrate de către salariaţi.
– Neîncheierea, în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză, a contractului individual de muncă.
– Nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
– Instruirea necorespunzătoare.
– Neefectuarea de controale interne.
– Neacordarea echipamentelor individuale de protecţie corespunzătoare.
– Nepurtarea echipamentelor individuale de protecţie împotriva îmbolnăvirii cu virusul SARS COV-2.
– Neefectuarea triajului observaţional/epidemiologic.

Inspector Şef
Constantin Cristian Ungureanu


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top