Comunicat de presă – ISU Buzău

Începând cu data de 01.07.2020, pompierii din cadrul structurii de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău, au demarat o serie de activităţi de verificare a unităţilor turistice din zona de competenţă, având ca scop identificarea vulnerabilităţilor privind securitatea la incendiu.

Până în prezent au fost efectuate 33 de astfel de verificări, fiind aplicate 69 de sancţiuni, cuantumul total al amenzilor contravenţionale fiind de 7.500 lei. Activităţile de control vor continua şi în perioada următoare, scopul acestora fiind creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi asigurarea protecţiei comunităţilor.

Este mult mai uşor să prevenim un incendiu, decât să-l stingem sau să înlăturăm urmările acestuia, motiv pentru care recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

* În cazul producerii unui incendiu într-o unitate turistică:

1. Dacă incendiul este în cameră se va proceda la părăsirea imediată a încăperii, acţionarea butonului de semnalizare şi anunţarea personalului de la recepţie.

2. Pentru evacuarea de la nivelurile superioare ale clădirii se folosesc întotdeauna scările de evacuare. Este interzisă folosirea liftului, acesta putându-se bloca la nivelul incendiat.

3. Dacă incendiul nu este în propria cameră de cazare, se va proceda la părăsirea încăperii, cu condiţia ca acest lucru să poată fi făcut în siguranţă. La părăsirea camerei de cazare, se urmăreşte să fie luată cheia/cartela de intrare pentru situaţia în care incendiul blochează calea de evacuare şi utilizatorul trebuie să se întoarcă în cameră.

4. Pentru a verifica dacă incendiul se manifestă pe coridor, se va proceda la verificarea cu dosul palmei a temperaturii uşii de corespondenţă cu acesta. În situaţia în care uşa este rece, din poziţia aplecat spre pardoseală cu umărul sprijinit de uşă, se va proceda la deschiderea acesteia cu atenţie. Parcurgerea distanţei până la scara de evacuare, în situaţia în care coridorul este inundat cu fum, se realizează din poziţia aplecat sau târâş, avându-se în vedere că zona dinspre pardoseală este mai puţin afectată.

5. În cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, trebuie să rămâneţi în cameră, să ţineţi uşa închisă şi să etanşaţi rosturile cu bandă izolantă/scotch sau prosoape ori cearceafuri umede.

6. Se procedează la anunţarea serviciilor de urgenţă pentru a comunica poziţia în clădire. Aceasta se va semnala şi de la fereastra camerei de cazare.

*

Reguli privind apărarea împotriva incendiilor specifice agenţilor economici:

1. Orice schimbare a destinaţiei unor spaţii se face în urma obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.

2. Se interzice încuierea uşilor pe căile de evacuare ori amplasarea de uşi false, oglinzi, draperii care să deruteze persoanele la evacuare.

3. Nu se depozitează dulapuri ori alte materiale pe traseul căilor de evacuare, salvare şi intervenţie în caz de incendiu.

4. Lucrările de termoprotecţie/ignifugare a elementelor combustibile din structura construcţiilor se execută cu personal atestat.

5. Golurile din elementele de construcţie cu rol de compartimentare trebuie să fie protejate corespunzător.

6. Se interzice fumatul sau utilizarea de aparate electrocasnice în camerele de cazare.

7. Instalaţiile utilitare, instalaţia de protecţie împotriva descărcărilor electrice atmosferice, de prevenire şi stingere a incendiilor se exploatează conform normelor specifice şi se verifică periodic de personal atestat.

8. Iluminatul de siguranţă se menţine în stare de funcţionare la parametrii optimi.

9. Se elaborează, reactualizează şi afişează pe fiecare nivel planurile de apărare împotriva incendiilor.

10. Căile de evacuare se marchează cu indicatoare corespunzătoare.

11. Personalul propriu este instruit periodic privind evacuarea persoanelor în caz de urgenţă şi asigurarea primei intervenţii în caz de incendiu.

12. O dată pe semestru se verifică modul de însuşire a instruirii personalului în domeniul apărării împotriva incendiilor prin organizarea de exerciţii de alarmare şi evacuare în caz de incendiu, în baza planurilor de evacuare stabilite.

13. Parcarea maşinilor private şi ale turiştilor se face doar în locurile special amenajate, fără a împiedica accesul la sursele de apă.

14. Instrucţiunile în caz de incendiu în instituţii cu caracter turistic se afişează pe căile de evacuare, la recepţie şi în fiecare cameră.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.