Comunicat de presă – Preşedinte, Mugur Cozmanciuc (PNL Neamţ)

Preşedintele PNL Neamţ Mugur Cozmanciuc: Aducem gazul românesc în casele oamenilor. Fiecare gospodărie din Neamţ va avea conectare la reţeaua de gaz

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe, Directorul General al SNTGN TRANSGAZ Ion Sterian şi secretarul de stat la SGG Rusu Petrică Lucian s-au aflat vineri în vizită în judeţul Neamţ.

În cadrul vizitei au fost prezenţi pe şantierul unde se construieşte staţia de Comprimare gaze naturale de la Gherăeşti şi Depozitul de material tubular, ca parte a proiectului „Dezvoltări ale SNT în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre/dinspre Republica Moldova”, construcţie fir liniar DN 700, tronson Oneşti-Gherăeşti.

Gazdă le-a fost preşedintele PNL Neamţ Mugur Cozmanciuc şi primarul PNL al Comunei Gherăeşti Pavel Bereşoae.

Redăm mai jos principalele declaraţii susţinute de cei prezenţi:

Mugur Cozmanciuc – preşedintele PNL Neamţ

Aş vrea să salut prezenţa în judeţul Neamţ al colegului meu Costel Alexe ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, al directorului General al SNTGN TRANSGAZ Ion Sterian şi secretarul de stat la SGG

Rusu Petrică Lucian.

Cu domnul director Sterian am avut discuţii încă din 2015 cu privire la această investiţie din judeţul Neamţ, în comuna Gherăeşti. Şi pentru asta vreau să îi mulţumesc.

Ministrul Costel Alexe a avut o contribuţie majoră în ceea ce priveşte avizarea, susţinerea şi promovarea acestui proiect la nivelul guvernului şi nu doar atât. Se implică pentru ca toate localităţile din judeţul Neamţ să aibă gaz, fiecare cetăţean să beneficieze de gaz.

Secretarul de stat Lucian Petrică Rusu are în coordonare zona de Energie şi a venit să arate că judeţul Neamţ este important din punct de vedere energetic pentru Guvernul Orban.

Costel Alexe – Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Bună ziua tuturor. Astăzi în România din 2 arbori tăiaţi, unul ajunge scrum. Azi în România, din nefericire, gradul de racordare al gospodăriilor la reţea de gaz este de 36%, iar obiectivul principal al Guvernului Orban, aşa cum a fost asumat şi în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare al Economiei – Reclădim România, este ca până în 2027 – 70% din gospodării să fie racordate la reţeaua de gaze.

Guvernul reuşeşte această investiţie din zona dumneavoastră şi gazoductul să aibă un grad de racordare foarte mare. Fondurile pentru investiţii vor fi acordaţi prin proiectul POIM – 200 milioane de euro, prima tranşă, plus alte 700 milioane de euro ca să beneficieze cât mai multe localităţi. Aş vrea să îl felicit pe domnul director Sterian Ion pentru această legătură Gherăeşti – Leţcani, care o să fie bună pentru locuitorii din judeţul Neamţ, ca să nu mai irosim materialul lemnos punându-l pe foc, ci să folosească gaz.
Ion Sterian – Directorul General al SNTGN TRANSGAZ

ION STERIAN: Bună ziua tuturor. Am ajuns la Roman de aseară împreună cu echipa mea managerială. Vizita pe şantierul de aici face parte din proiectul de dezvoltare pe partea de NORD -EST a României a infrastructurii de transport gaze, din care fac parte judeţele Bacău, Neamţ, Iaşi, Botoşani şi Suceava. Proiectul începe de la Oneşti spre Gherăeşti – 105 km de conductă, de la Gherăeşti – Leţcani 60 de km de conductă şi 2 staţii de comprimare – la Oneşti şi Gherăeşti. Aceste 2 staţii vor fi gata la sfârşitul lunii august 2021.

Vreau să anunţ în premieră şi îmbunătăţirea şi creşterea volumului de gaze şi pentru Republica Moldova – gazoductul Ungheni – Chişinău, pe care îl punem în funcţiune la sfârşitul lunii iulie. Va fi un moment simbolic, care scoate Republica Moldova din captivitatea dependenţei de o singură sursă de gaze, îi face, prin România, vecini la infrastructura de gaz europeană – creşterea securităţii la aprovizionarea cu gaze – o competitivitate asupra preţului la gaze – care va avea un impact pozitiv la preţul pentru populaţie şi consumatori industriali din Republica Moldova. Şi mass media din Neamţ este invitată la acest eveniment, care va fi un moment istoric.

Mai sus de această staţie de la Gherăeşti, la finalizarea lucrărilor, la sfârşitul lunii august 2021 va fi un depozit. Din cei 163 de kilometri de conductă vom finaliza peste 100 de kilometri cât mai curând, iar acest depozit va fi predat comunităţii locale ca să poată fi folosit pentru dezvoltarea sectorului industrial. I-am propus domnului primar Pavel Bereşoae să aibă dezbateri cu comunitatea locală, pentru a propune proiecte de dezvoltare, să invite tinerii plecaţi să se întoarcă pentru a deschide mici afaceri. Ce va crea acest gazoduct aici? Premisele conectării localităţilor la reţeaua de gaze. Aici la Gherăeşti avem un nod tehnologic, de aici se dirijează gazele către Iaşi, Suceava şi Botoşani. Aici la şantier avem resursă umană din zonă şi aprovizionarea cu materiale tot din zonă se face. Aici lucrează peste 350 de muncitori care toţi locuiesc în zonă – consumă alimentele din zonă – toată lumea are de câştigat. Am avut azi o întâlnire la primăria Roman – unde le-am adus la cunoştinţă ce paşi trebuie să facă – discuţii pur tehnice – în vederea extinderii reţelei de gaz metan. Noi încurajăm autorităţile locale să se conecteze la reţeaua de gaz, să facem aceste parteneriate. Suntem în sprijinul autorităţilor, în ultimii 2 – 3 ani ne-am întâlnit cu primarii să le prezentăm proiectul de extindem reţeaua de transport.
Secretar de stat SGG – Lucian Petrică Rusu

Guvernul PNL investeşte în proiectele de infrastructură energetică mai ales în Moldova. În proiectul Naţional de Investiţii – Reclădim România ne-am asumat ca 70% din localităţile din România să fie racordate la reţeaua de gaze până în 2027. Miercuri, 8 iulie, am primit ultimul acord de finanţare de 200 milioane de euro, prima tranşă. Pe 15 iulie vom lansa ghidul solicitantului şi sper că începând cu 1 august să primim primele cereri de finanţare de la autorităţile locale. Voi urmări fiecare proiect de infrastructură energetică. Pentru judeţul Neamţ acest nod – această conductă va ajuta ca localităţile să obţină mai uşor finanţare şi împreună cu preşedintele Mugur Cozmanciuc să sperăm că vom conecta cât mai multe localităţi din judeţ la reţeaua de gaz.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.