Comunicat de presă – senator Mihai Goţiu (USR)

„Domnule ministru Lucian Bode, aveţi curajul să beţi un pahar de apă direct din Tarniţa?”, este invitaţia pe care senatorul Mihai Goţiu i-a făcut-o, pe Facebook, ministrului Transporturilor. Reacţia vine după ce, ieri, senatorul USR a primit răspunsul oficial la interpelarea, de luna trecută, privitoare la interzicerea ambarcaţiunilor cu motor pe lacurile Tarniţa şi Beliş Fântânele, din judeţul Cluj. În răspuns a fost informat că proiectul Hotărârii de Guvern va (re)intra în procedură de avizare „în cel mai scurt timp”.

„După peste zece luni de demersuri oficiale şi ani buni de proteste civice, ministrul Transporturilor răspunde că sursa de apă a Clujului – lacul Tarniţa – va scăpa de poluarea ambarcaţiunilor cu motor „în cel mai scurt timp”!!! Asta înseamnă (cel puţin) încă o vară şi un sezon de distrugeri în aşteptarea semnăturii lui Ludovic Orban. Ori a viitorului prim-ministru? Domnule ministru Bode, aveţi curajul să beţi un pahar de apă direct din Tarniţa?”, scrie Mihai Goţiu pe Facebook.

„Proiectul a fost lansat în avizare interministerială în luna decembrie 2019 şi s-a întors cu observaţii de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. În prezent proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 a fost refăcut şi în cel mai scurt timp va fi trimis din nou în avizare interministerială”. Acesta este răspunsul oficial pe care l-am primit, ieri, de la ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, la interpelarea oficială de luna trecută, cu privire la interzicerea, de urgenţă, a ambarcaţiunilor cu motor pe lacurile Tarniţa şi Beliş Fântânele din judeţul Cluj.

Clujenii, activişti de mediu şi alţi cetăţeni, solicită de ani buni această măsură, în condiţiile în care „navigarea” cu ambarcaţiuni motorizate (bărci, skyjet-uri, hidroavioane, platforme, pontoane etc.) pe lacurile Tarniţa şi Beliş Fântânele e total scăpată de sub control, afectând grav mediul şi sursa de apă a municipiilor Cluj-Napoca, Dej, Gherla şi a peste alte 100 de localităţi.

Anul trecut, în septembrie, parlamentari clujeni din toate partidele ne-am asumat un demers oficial comun pentru a rezolva problema. Fostul Guvern PSD a promis. Actualul Guvern PNL a promis. Singura „diferenţă” e că miniştrii PSD au dat doar din gură, în timp ce cei de la PNL s-au prefăcut un pic că muncesc!

Eu o să cer şi hârtiile schimbate între ministere vreme de şapte luni (din decembrie 2019) să încerc să înţeleg ce-i aşa complicat în elaborarea unei Hotărâri de Guvern, de maxim trei fraze (incluzându-le pe cele de introducere şi încheiere), în care se specifică, negru pe alb, că „se elimină lacurile Tarniţa şi Beliş Fântânele de pe lista celor navigabile pentru ambarcaţiuni motorizate” (mai exact, din anexa HG 655/2008). Asta e tot ce trebuie să scrie! Restul e „bla-bla” şi „telefoane directe” ori iresponsabilitate.

Aaa că mai sunt unii care şi-au dezvoltat afaceri bazate pe umplerea lacurilor cu benzină, motorină şi alte mizerii ori care mai vor câteva luni de relaxare cu motoarele turate la maxim pe apa clujenilor, e altă poveste. Unii care intervin pe firul scurt la un ministru ori altul, să mai plimbe câteva luni hârtiile alea, să mai treacă o vară şi o toamnă, că iarna uită iar oamenii de ei, iar anul următor să mai trimită un răspuns de genul „în cel mai scurt timp mai lucrăm ceva”

Domnule ministru Lucian Bode, „cel mai scurt timp” e ieri. De fapt, anul trecut. Ori anii trecuţi. Iar dacă mai aveţi dubii, vă invit la Cluj. Să beţi un pahar de apă direct din lac. Ca toate vieţuitoarele din el (care au mai supravieţuit). Vă ţine?

Nota bene: Domnule Bode, aveţi cunoştinţă de proiectul de alimentare cu apă din Tarniţa şi a Zalăului şi a altor localităţi din judeţul Sălaj (pe care, cel puţin teoretic, îl reprezentaţi)?”, încheie senatorul USR.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.