Comunicat de presă – Teatrul Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard” Galaţi

Premii importante câştigate de soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard” Galaţi

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard” Galaţi anunţă câştigarea a 2 premii şi o menţiune, acordate soliştilor Adelina Diaconu, Florentina Soare şi Dominic Cristea în cadrul Concursului Internaţional Online de Canto şi Pian “Emil Rotundu”, care a avut loc în perioada 3-5 iulie, dintre care şi Marele Premiu (The Grand Prize) câştigat de soprana Adelina Diaconu.

Concursul s-a desfăşurat pe grupe de vârstă, în funcţie de care s-au stabilit repertoriul candidaţilor pentru categoria Canto, după cum urmează: 14 -19 ani (o arie de operă sau operetă), 20 – 27 ani (două arii de operă sau operetă), 28 – 36 ani (două arii de operă sau operetă).

Încadraţi în ultima categorie de vârstă, soliştilor Teatrului nostru le-au fost înmânate premiile astfel:

– Soprana Adelina Diaconu (Marele Premiu – The Grand Prize)

– Mezzosoprana Florentina Soare (Premiul al II-lea), alături de alte 3 participante din Portugalia, Ucraina şi România

– Bas-baritonul Dominic Cristea (Menţiune), alături de alţi 6 participanţi din Portugalia, Suedia, Serbia şi România

Soprana Adelina Diaconu a participat cu Aria nebuniei din opera Lucia di Lammemoor, unde a interpretat rolul principal la premiera care a avut loc la Teatrul nostru în aprilie 2019, dar şi cu Aria Adinei (cu cabaletta) din opera Elixirul dragostei, unde a interpretat rolul Adinei, la premiera din iunie 2019. Materialul video al Adelinei Diaconu, transmis către organizatorii concursului, poate fi vizionat aici: https://youtu.be/RSQ9sme1zbs .

Mezzosoprana Florentina Soare a participat în cadrul aceluiaşi concurs cu interpretarea Cenuşăresei din opera La Cenerentola de Gioacchino Rossini (“Nacqui all’affanno Non piu mesta”), spectacol care a avut premiera la Teatrul nostru în anul 2017, dar şi cu opera I Capuleti e i Montecchi, de Vincenzo Bellini (“Se Romeo t’uccise un figlio La tremenda ultrice spada”). Materialul video al Florentinei Soare poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=7tei-zrWPRI. .

***

Maestrul Emil Rotundu, personalitate marcantă a vieţii muzicale timişorene, şi-a dedicat întreaga existenţă, investind deopotrivă pasiune şi dragoste, temperament şi sensibilitate, respect şi nelimitat devotament. Arta interpretativă a lui Emil Rotundu a demonstrat că interpretului i se cere în primul rând “să aibă ceva de spus” şi numai în al doilea rând să ştie cum “să spună”.

Artist înnăscut, de o mare muzicalitate şi inteligenţă, Emil Rotundu avea o capacitate rar întâlnită de a se adapta cerinţelor stilistice extrem de diversificate. Era la fel de bun, de credibil, de convingător în roluri lirice, în roluri de comedie muzicală ca şi în roluri de caracter, fie cele de nuanţă satirică sau tragică. Vocea sa, cu un timbru deosebit şi cu posibilităţi de maleabilitate, servea întotdeauna întruchipării veridice a personajelor.

Emil Rotundu trebuie considerat un exemplu pentru generaţiile noi de interpreţi, situându-se printre cântăreţii actori care au înţeles că spectacolul de operă contemporan nu se poate menţine şi nu poate convinge spectatorul decât printr-o punere în valoare a tuturor resurselor tehnice şi interpretative. (Sursa: https://ziarultimisoara.ro/cultura/6118-au-inceput-inscrierile-la-concursul-international-online-de-canto-si-pian-emil-rotundu)


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top