Declaraţie de presă – Deputat Nicolae Giugea (PNL)

Autorităţile locale au o responsabilitate uriaşă pentru buna organizare a învăţământului preuniversitar!

Deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea consideră că politica generală în domeniul educaţiei aparţine Guvernului, prin ministerul de resort, în timp ce modul în care sunt administrate şcolile, modul în care sunt asigurate resursele financiare, logistice şi umane pentru învăţământul preuniversitar depinde în mod covârşitor de atenţia pe care o acordă primarul şi consiliul local şcolilor din localitate:

„În România, ceea ce ne supără cel mai mult sunt contrastele izbitoare pe care le întâlnim la orice pas. De exemplu, avem localităţi unde şcolile stau să se prăbuşească, nu sunt conectate la utilităţi, nu au toalete curate, mobilierul este mai vechi de trei decenii, iar dascălii sunt de regulă suplinitori, care de multe ori nu au luat nici nota 5 la titularizare şi care nu stau mai mult de un an în aceeaşi şcoală. Avem, de asemenea, localităţi unde şcolile sunt bine îngrijite, bine dotate, curate şi dascălii sunt titulari şi bine pregătiţi.

Aceste contraste nu sunt simple întâmplări, ci este rezultatul muncii pe care primarul, alături de consiliul local, o depune pentru a asigura comunităţii sale servicii publice de cea mai bună calitate. De asemenea, aceste contraste se văd direct atât în calitatea actului educaţional şi în performanţele pe care elevii le vor avea mai târziu, la examenele de evaluare naţională sau bacalaureat, cât şi în modul în care ei se vor integra mai târziu pe piaţa muncii. Nu aş vrea să trec cu vederea nici rolul directorilor de şcoli în buna organizare a şcolilor şi a procesului de învăţământ. Dacă despre unii directori putem spune că „omul sfinţeşte locul”, despre alţii ne întrebăm, în mod legitim, cum de mai continuă să conducă acele unităţi şcolare. Situaţia din Dolj este cea mai ilustrativă. Dacă în Municipiul Craiova avem Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti cu cele mai bune performanţe din ţară, tot în Dolj avem şcoli unde niciun elev nu a promovat bacalaureatul. Or, acest lucru trebuie să conducă la decizii radicale imediat!

Văzând cum creşte numărul de cazuri de persoane depistate pozitiv la testele Covid-19, personal nu cred că la toamnă elevii se vor întoarce în sălile de clasă ca odinioară şi nu se vor mai înghesui în curţile şcolilor la primul clopoţel. De aceea, administraţiile locale responsabile ar trebui să se preocupe deja pentru orice scenariu privind organizarea cursurilor şcolare începând din 15 septembrie. Poate că acesta este şi momentul cel mai bun să nu mai avem clase cu peste 30 de elevi, uneori cu peste 35, doar pentru că la acea clasă predă profesorul acela bun, conştiincios şi dedicat, iar la alte clase predă celălalt profesor, mai slab sau mai dezinteresat! Cred cu putere că este un moment greu pentru toată lumea – autorităţi, dascăli, părinţi sau elevi – care trebuie să ne împingă pe toţi de la spate să găsim soluţiile cele mai bune pentru salvarea şcolii româneşti. Dacă nu acum, atunci când?”

Nicolae Giugea,
Deputat PNL


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.