Critic National
critic national stiri 24/7

Evoluții îngrijorătoare pe timp de criză: situația din Libia

Epidemia de coronavirus pare să fi pus în umbră alte evoluții și crize, dar asta nu înseamnă că aceastea nu se produc și nu au consecințe. Exemplu: situația din Libia.

Analiști arată că, în absența influenței Americii, criză din Libia se adâncește în defavoarea intereselor Statelor Unite și aducând Rusia pe un plan central. În ultimele luni, puteri regionale se împart în tabere, în sprijinul facțiunilor locale.

Cresc diviziunile între țări membre în NATO, cu privire la această chestiune, în timp ce mercenari având legături cu Rusia, Siria și Africa sub-sahariană, intuiesc oportunitățile economice. Națiunile Unite susțin că conflictul intern a intrat într-o faza periculoasă, tocmai datorită prezenței militare străine.

Administrația Trump și-a schimbat poziția de la sprijin acordat guvernului libian, care este recunoscut de Națiunile Unite, către forțele insurgente conduce de Khalifa Hifter și apoi neutralitate.

Președintele Trump a cerut recent încetarea ostilităților în conversații cu lideri din Egipt, Turcia și Franța, în timp ce oficialități americane au exprimat îngrjorare cu privire la repoziționări ale forțelor rusești, care amenință obiective strategice de securitate americană la Marea Mediterană.

Libia nu se numără printre prioritățile lui Trump – China, Iranul și pandemia sunt aceste priorități, în an electoral. Rivalii strategici încearcă să profite. După înlăturarea de la putere a lui Gaddafi, Statele Unite au cedat inițiativa aliaților europeni.

În jocul de putere din Libia, ofensivă lui Hifter menită să cucerească capitală s-a încheiat cu un eșec, în contextul sprijinului Turciei pentru guvernul țării. În mai, Rusia a furnizat armament și mercenari pentru liderul insurgenței. Turcia și Rusia pun preț pe Libia, datorită poziției strategice și resurselor de petrol.

Oficialități americane spun că Kremlinul proiectează o imagine de apărător (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi