Federația Sanitas din România, organizație sindicală reprezentativă cu peste 85.000 de membri sindiacli în unitățile de sănătate publice de la nivelul țării, a solicitat, astăzi, într-un document prezentat în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Sănătății, emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel naţional și acordarea unui spor pentru combaterea epidemiei cuprins între 55% şi 85% pentru angajații Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) din țară.

Sporuri cuprinse între 55% şi 85% și stimulente de risc pentru personalul din Sănătate, pe lista revendicărilor Federației Sanitas

Potrivit unui document postat pe contul de Facebook al organizaţiei sindicale, aceşti bani ar trebui primiţi de către personalul medico-sanitar şi auxiliar din unităţile sanitare, din cadrul direcţiilor de sănătate publică, al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), precum şi al serviciilor de ambulanţă, adică toţi cei care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a infecţiei cu SARS-CoV-2 şi care tratează pacienţi confirmaţi şi suspecţi COVID-19.

Pe lista revendicărilor se mai află și adaptarea condiţiilor de muncă la situaţia epidemiologică actuală, respectiv „asigurarea echipamentelor de protecţie adecvate şi suficiente”, precum şi „reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecţie specific patologiei”.

Acestor măsuri ar trebui să le fie  adăugate stabilirea „unui normativ de personal specific secțiilor/compartimentelor care tratează în mod direct pacienți cu COVID-19”, şi identificarea unor forme de recuperare a capacităţii de muncă a salariaţilor din sănătate.

Liderii sindicali prezenți la întâlnirea de astăzi, la care a participat și premierul Ludovic Orban, au mai solicitat și „identificarea şi asigurarea sursei de finanţare pentru punerea în aplicare a Legii 82/2020, astfel încât toţi salariaţii unităţilor sanitare unde sunt trataţi pacienţi COVID suspecţi sau confirmaţi să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei brut pe lună pe toată perioada stării de urgenţă instituită prin Decret”.

Alte solicitări aflate pe lista cu cele nouă puncte prezentate astăzi de liderii sindicali vizează, printre altele, asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă aferente anului 2020 pentru tot personalul din sistemul sanitar, creşterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 şi raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar.

via: Realitatea.NET


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.