Critic National
critic national stiri 24/7

Bulgaria: protestele antiguvernamentale și partenerii occidentali

Valul de proteste antiguvernamentale și antioligarhice continuă aproape o lună la Sofia și în multe alte orașe bulgare. În ultima săptămână,  protestele s-au extins cu participarea diasporei bulgare în UE, SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

 

Organizatorii contează pe sprijinul partenerilor occidentali ai Bulgariei. Până acum însă instituțiile europene rămân pasive, ceea ce l-a făcut pe deputatul din grupul PPE Radan Kănev să lanseze avertismentul că, dacă liderii europeni nu vor sprijini supremația legii, democrația și reforma justiției, vor risipi șansa de a menține Bulgaria printre țările membre proeuropene.

Un alt deputat din parlamentul de la Strasbourg, ziarista de investigații Elena Ionceva, consideră că liderii europeni cunosc foarte bine premierul bulgar, dar închid ochii. După părerea sa, menținerea lui Borisov la putere depinde într-o mare măsură de Bruxelles.

Ionceva, care face parte din grupul PSE, a declarat că președintele Parlamentului de la Strasbourg, David-Maria Sassoli, cunoaște concluziile laboratorului american BAFL privind autenticitatea înregistrării în care Borisov comentează într-un mod vulgar președinta parlamentului bulgar și lideri europeni, explică cum folosește instituții aparent independente ca să lovească în oameni de afaceri neascultători și promite că-o va „arde” pe Ionceva.

Între timp, autenticitatea înregistrării a fost confirmată de un alt laborator american, Primeau Forensic, la cererea site-lui de investigații Bivol. Sunt analizate celelalte patru înregistrări audio și un clip video avândul ca protagonist pe Borisov. Pe aceasta temă și despre acțiunile de protest au scris The Gardian, La Stampa, Euractiv, televiziunea ARD și alte medii europene.

Borisov contează pe sprijinul Partidului Popular European, al cărui lider, Manfred Weber, în toiul protestelor, l-a felicitat pentru succese în (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Articole recente

Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi