A fost zi de mare sărbătoare la Mănăstirea Sihla din județul Neamț, unde sute de pelerini au venit să ia parte la hramul lăcașului de cult. Oamenii au aprins lumânări și s-au rugat pentru cei dragi dar au vizitat și peștera Sfintei Teodora, născută pe meleaguri nemțene, în urmă cu aproape 5 secole.
Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut în localitatea nemțeană Vânători, în jurul anului 1650 şi a fost, în tinereţe, căsătorită. Nu avea copii și la 30 de ani a hotărât să se călugărească.
A îmbrăcat straiele monahale la schitul Vărzăreşti din Vrancea, apoi s-a mutat în apropierea schitului Sihăstria.
Când armatele turcești au ajuns în zonă, Cuvioasa Teodora și-a găsit adăpost într-o peșteră, unde a viețuit timp de zece ani, până la moartea ei.
Ulterior, când peştera a devenit loc de pelerinaj, în apropiere a fost construit în cinstea cuvioasei schitul Sihla, între anii 1730-1763.
Legenda locului spune că Teodora a binecuvântat aceste ținuturi astfel încât localnicii să fie ocrotiți toată viața de fiarele sălbatice.
În 1856, moaştele sfintei au fost mutate la o biserică din Kiev, unde se află şi acum.
În 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut statutul de sfântă al Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind ca zi de prăznuire data de 7 august.
Cuvioasa Teodora de la Sihla este prima româncă trecută în rândul sfinţilor.
sursa: TVR
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]