Comunicat de presă – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi

Astăzi, 2 septembrie, în Aula Centrului de Simulare al UMF Iaşi, Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, domnul Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est şi domnul Cristian Zama, director Direcţia Organism Intermediar POR au susţinut o conferinţă de presă pe subiectul semnării contractului de finanţare a proiectului „Centrul de Simulare”.

Înregistrarea conferinţei, aici: https://youtu.be/rArZCFW2lJ0

Vă mulţumesc.

Toate cele bune,

Ivona Burduja
Purtător de cuvânt UMF Iaşi

Centrul de Simulare al UMF Iaşi, finanţat din bani europeni

Săptămâna trecută, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi şi domnul Vasile Asandei, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, au semnat contractul de finanţare a proiectului „Investiţii în infrastructura de învăţământ din cadrul UMF Iaşi – Centrul de Simulare”. În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi, 2 septembrie, de la ora 12.00, în moderna Aulă a Centrului de Simulare „Prof. Dr. Cristian Dragomir”, Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, domnul Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est şi domnul Cristian Zamă, director Direcţia Organism Intermediar POR au furnizat detalii legate de proiect.

„Suntem mulţumiţi şi încântaţi că Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est ne-a direcţionat paşii pentru a putea câştiga acest proiect. Finanţarea ne permite să recuperăm cea mai mare parte din suma investită în acest centru de simulare, respectiv 18.161.332,12 lei, ceea ce înseamnă 3,7 milioane de euro, din investiţia totală de 32.897.092,49 lei, adică 6,7 milioane de euro. În acest moment, partea de infrastructură este finanţată complet, iar partea de dotare este parţial finanţată, ne aflăm în plin proces de achiziţionare a echipamentelor. De asemenea avem segmentul de Terapie Intensivă, dotat 90% prin achiziţionarea echipamentelor dintr-un alt proiect. Proiectul include simularea pe manechine, virtuală – pe echipamente şi un al treilea segment – simulare tip Pacient Standardizat, care se va desfăşura în corpul de clădire Nicolae Leon”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Domnul Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, a subliniat faptul că Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi este un partener valoros, cu proiecte importante, de impact, unele deja realizate, altele în curs de implementare. „Proiectul de faţă vine într-un moment potrivit, pentru că suntem într-o perioadă cu multe probleme şi provocări şi cu şanse de a ne dezvolta în viitor. Suntem în zona sănătăţii, pandemia de coronavirus a făcut ca sănătatea să redevină prioritară şi pentru proiectele europene. Suntem şi în zona educaţiei, care de asemenea este un segment extrem de important pentru ce urmează să facem în viitorii ani” a declarat directorul ADR Nord-Est.

Proiectul „Investiţii în infrastructura de învăţământ din cadrul UMF Iaşi – Centrul de Simulare” este finanţat de Uniunea Europeană, pe axa prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii educaţionale a UMF Iaşi, incluzând dotarea unui Centru de Simulare Medicală, în condiţii de performanţă, durabilitate şi incluziune socială.

Obiectivele specifice ale proiectului constau în:

1. Finalizarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii executate asupra corpului A al imobilului situat în Str. Mihail Kogălniceanu nr 9-13, în vederea operaţionalizării Centrului de simulare – esenţial predării medicinei aplicate. Prin execuţia de lucrări specifice asupra infrastructurii subiect al cererii de finanţare, se asigură participarea, simultan, la un proces educaţional de calitate ce acoperă cel puţin două domenii de specializare inteligentă, pentru 510 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi;

2. Dotarea infrastructurii cu echipamente specifice, prin achiziţia, până la finalizarea implementării proiectului, a 14 echipamente şi software, necesare integrării în procesul de formare a studenţilor UMF Iaşi a tehnologiei inovative, sustenabilă şi incluzivă, aspect care va contribui la soluţionarea asimetriilor existente între curriculele universitare şi necesitatea de a dezvolta competitivitatea economiei româneşti.

Rezultatele aşteptate prin implementarea proiectului constau în modernizarea şi dotarea cu 14 echipamente şi software a unui nou imobil din patrimoniul UMF Iaşi, finalizat şi destinat procesului educaţional care respectă standardele de calitate europene. În cadrul centrului, studenţii, rezidenţii, specialiştii, cercetătorii ştiinţifici şi asistenţii medicali au ocazia de a dobândi şi exersa aptitudini tehnice medicale, clinice sau chirurgicale, abilităţi de comunicare şi decizie atât pe plan personal cât şi în echipă, vor acţiona într-un mediu realist cu multiple cazuri clinice astfel încât cel vizat, prin feedback direct sau software, să capete încredere în sine şi în acţiunile lor.
Fiecare disciplină va fi dotată cu simulatoare specifice pentru dezvoltarea abilităţilor de bază sau avansate, simulatoare hibride sau de înaltă fidelitate, simulatoare tip VR, haptice, platforme software virtuale, simulatoare tip manechin, interactive, controlate wireless.

În laboratoarele Centrului vor funcţiona următoarele specialităţi:

– Anatomie şi radiologie

– Anestezie şi terapie intensivă

– Cardiologie

– Chirurgie generală

– Farmacologie

– Gastroenterologie

– Medicina de urgenţă

– Medicină dentară

– Nefrologie

– Neonatologie

– Neurochirurgie

– Neurologie

– Obstetrică şi ginecologie

– Oftalmologie

– Otorinolaringologie

– Ortopedie-traumatologie

– Pediatrie

– Pneumologie

– Urologie

În prezent, laboratorul ATI este deja pregătit d.p.d.v al dotărilor să îşi înceapă activitatea.

În cadrul centrului, o importanţă deosebită a fost acordată şi spaţiilor de debriefing adecvate conversaţiei, reflecţiei şi corecţiei, astfel încât să crească coeziunea grupului.

Amfiteatrul Centrului, cu o capacitate de 165 de locuri, este dotat cu ecran de monitoare central şi lateral, permite conectarea şi participarea activă prin intermediul instalaţiei AV, a lucrărilor practice care se desfăşoară în cadrul laboratoarelor specializate şi nu în ultimul rând desfăşurarea unor acţiuni de tip conferinţe, congrese, întruniri medicale.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.