Critic National
critic national stiri 24/7

Corina Andronic: „Mai bine de jumătate din școlile din mediul rural nu au blocuri sanitare în interiorul clădirii”

Președintele Igor Dodon le-a luat apărarea autorităților socialiste ale raionului Râșcani care și-au atras multe dezaprobări publice după ce au inaugurat cu mai mult fast decât s-ar fi cuvenit un veceu dintr-o școală sătească. Asta s-a văzut dintr-o poză plasată săptămâna trecută pe internet, în care apăreau un director de școală, un șef de raion și chiar un deputat, pregătiți să taie o panglică roșie ținută de doi copii la intrarea în facilitate. Au exagerat cu piar-ul, dar fac ceea ce trebuie, într-o țară cu școli lipsite de blocuri sanitare, a spus Igor Dodon, …și ceea ce nu au făcut alte guvernări, a mai adăugat el. Europa Liberă a încercat să afle de la Ministerul Educației câte școli din R. Moldova mai sunt încă lipsite de facilități sanitare, dar …nu am reușit. Ni s-a spus că e treaba autorităților locale. De aceea o vom întreba astăzi pe Corina Andronic, care a lucrat timp de mai mulți ani în proiecte internaționale destinate îmbunătățirii condițiilor sanitare din școlile moldovene, ce stă în spatele cortinei și ce a schimbat, dacă a schimbat, pandemia.

Europa Liberă: Grație unor organizații ca UNICEF, probabil ca organizația Dvs., avem niște date despre cum stă Republica Moldova la capitolul grupuri sanitare și acces la apeduct sau în general la spații de spălare pe mâini în școli, dar aceste date sunt vechi. Iată am găsit un studiu UNICEF din 2013, care spune așa: „în fiecare a doua instituție din Moldova nu există condiții de spălare pe mâini”. Și tot aceste date din 2013 arată că 20 la sută din instituții aveau veceuri care nu corespundeau exigențelor sanitare, doar 24 la sută aveau în general un lavoar la veceu. Ce date aveți Dvs. despre asta, că, vă dați seama, din 2013 lucrurile puteau să se schimbe?

Corina Andronic: „A mai fost un studiu făcut tot cu suportul UNICEF care a vizat grădinițele în 2016, însă după asta nu s-a mai (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi