Departamentul de Stat al SUA critică corupția din Bulgaria

Un raport al Departamentului de stat american pentru climatul investițional în Bulgaria atrage atenția asupra „corupției endemice, îndeosebi în proiectele mari de infrastructură și în energetică”. Investitorii străini sunt îngrijorați pentru supremația legii și nerespectarea unor angajamente.

Aprecierile negative ce se conțin în ultimul raport al Departamentului de Stat coincid cu criticile formulate săptămâna trecută de Asociația capitalului industrial. Opoziția a mai enumerat cazuri concrete de corupție în proiecte de infrastructură și în energetică – sectoarele gazelor și a energeticii nucleare, în care guvernul Borisov colaborează în primul rând cu Rusia.

Într-o declarație fără precedent, Asociația capitalului industrial a menționat corupția, politizarea achizițiilor publice, intimidarea și furtul de companii cu ajutorul unor instituții. Lipsa statului de drept și de garanții pentru proprietatea privată se numără printre factorii ce stau la baza retragerii din țară a capitalului și a forței de muncă.

În raportul Departamentului de stat se arată că investitorii străini sunt nemulțumiți de instabilitatea legislației și ineficacitatea sistemului judiciar.

La începutul anului au apărut probleme legate de angajamentul guvernului Borisov de a respecta acorduri semnate în urmă cu ani de zile. Două companii americane au fost nevoite să înceapă tratative în vederea modificării unor acorduri de investiții.

O altă companie americană care încearcă să pătrundă pe piața energetică în concurență directă cu companii din Rusia care au poziții de monopol, se confruntă cu piedici de ordin administrativ.

Corupția, supremația legii, modificările frecvente ale legislatiei și problemele în activitatea tribunalelor reprezintă principalele probleme în fața investitorilor străini.

Bulgaria continuă să fie atragatoare cu cea mai ieftina forța de muncă în (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.