Critic National
critic national stiri 24/7

Premieră în medicină la Chișinău. Oamenii de știință au descifrat complet genomul SARS-CoV-2. Datele colectate au fost incluse într-un sistem de cercetare la nivel internaţional

Oamenii de știință de la Chişinău au reuşit să descifreze complet genomul SARS-CoV-2, iar datele colectate au fost incluse într-un sistem de cercetare la nivel internaţional.

Oamenii de știință de la Chişinău au reuşit să descifreze complet genomul SARS-CoV-2, iar datele colectate au fost incluse într-un sistem de cercetare la nivel internaţional.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a devenit prima instituție din țară care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internațional GISAID. Cu alte cuvinte, s-a reușit obținerea unui tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru secvențierea completă a genomului viral SARS-CoV-2, la laboratorul din Italia au fost trimise 7 probe, selectate din diverse zone ale Republicii Moldova, iar patru au fost secvențiate complet.

Cartografierea tulpinilor de SARS-CoV-2 a arătat că zona de sud a ţării este lider la îmbolnăviri, iar în regiunea de nord se înregistrează tot mai multe decese. Mai mult, în Republica Moldova virusul se manifestă diferit față de cum o face în alte state.

Datele obţinute le vor permite medicilor să stabilească traseul coronavirusului, de la intrarea în Republica Moldova, cum a infectat peste 47.000 persoane și dacă a devenit mai agresiv.

Subiectele vor fi cercetate de savanţii din Republica Moldova în comun cu cei din Italia. Cercetarea savanților de la Chişinău e cu atât mai relavantă cu cât se înregistrează o nouă creştere a numărului de infectări. Republica Moldova a ajuns pe locul șapte în Europa la morbiditate și are de două ori mai multe cazuri, raportate la populaţie, decât România.

 

 


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi