Comunicat de presă – senator PSD Angel Tîlvăr

Senatorul Angel Tîlvăr, la Reuniunea COSAC: „Transportatorii români sunt dezavantajaţi pe piaţa europeană.”

În marja reuniunii COSAC, din cadrul Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, senatorul român, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, a ridicat problema transportatorilor români, dezavantajaţi de actualele reglementări.

„România acordă o atenţie deosebită protejării muncitorilor sezonieri, care pe durata pandemiei au avut o contribuţie semnificativă la buna funcţionare a Pieţei Unice şi la aprovizionarea cetăţenilor cu bunuri pe teritoriul Uniunii Europene.

În acest context, este de amintit Pachetul legislativ Mobilitate I, adoptat în 2020 şi care prezintă o sensibilitate aparte nu doar pentru România. Deşi iniţial obiectivul Pachetului a vizat modernizarea reglementărilor privind transportul rutier în Uniune şi consolidarea drepturilor conducătorilor auto, pe parcursul negocierilor au fost introduse prevederi problematice, care au denaturat obiectivele iniţiale, generând discriminări de facto faţă de companiile dintr-o anumită parte a Uniunii Europene.

Aşa cum a fost subliniat şi prin Opiniile transmise de Senatul României pe pachetul Mobilitate I, atât la nivel parlamentar dar şi guvernamental, România a susţinut creşterea protecţiei sociale a lucrătorilor din sectorul transporturilor, însă nu a putut accepta propuneri care vizau limitarea competitivităţii companiilor sale de transport rutier.

Considerăm că pentru un sistem de transport rutier eficient la nivel european, noile reglementări ar fi trebuit să fie proporţionale cu problemele identificate şi să clarifice dispoziţiile aplicate neuniform de către statele membre. În plus, impactul deosebit asupra companiilor dintr-o anumită parte a Uniunii, precum şi asupra creşterii nivelului estimat de emisii de CO2 a fost subliniat şi de studiile de impact derulate de Comisia Europeană.

Susţinem şi reiterăm că este necesar să fie luate în considerare rezultatele şi efectele Pachetului Mobilitate I şi remedierea, de către Comisia Europeană, a prevederilor problematice prin lansarea de iniţiative legislative ţintite.

Totodată, reiterez obiectivul legitim la României de a adera la spaţiul Schengen, în condiţiile în care România a îndeplinit deja condiţiile de aderare.”

Angel Tîlvăr
Senator PSD de Vrancea


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.