120 de ani de la naşterea academicianului Ilie Murgulescu

120 de ani de la naşterea academicianului Ilie Murgulescu

120 de ani de la naşterea academicianului Ilie Murgulescu

Academia Română, prin Secţia de ştiinţe chimice, în colaborare cu Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române, organizează în perioada 30-31 martie 2022, manifestarea omagială „120 de ani de la naşterea academicianului Ilie Murgulescu”.

Sesiunea inaugurală va fi deschisă de acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, şi de acad. Marius Andruh, preşedintele Secţiei de ştiinţe chimice din Academia Română, în Aula Academiei din Calea Victoriei nr. 125, miercuri, 30 martie 2022, începând cu ora 10.

Personalitatea ştiinţifică şi cariera didactică a profesorului Ilie Murgulescu vor fi evocate de acad. Maria Zaharescu, prof. Claude Nicolau şi dr. Niculae I. Ionescu, membri de onoare ai Academiei Române, şi prof. emeritus Ioana Demetrescu, de la Universitatea „Politehnica” din Bucureşti.

Joi, 31 martie 2022, tot de la ora 10, Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române va găzdui o sesiune de comunicări ştiinţifice, dedicată direcţiilor actuale de cercetare din Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu”.

La aproape şase decenii de la înfiinţare, institutul continuă proiectele de cercetare ştiinţifică fundamentală în termodinamică, cinetică chimică şi chimie cuantică, iniţiativele în domeniile electrochimiei, ştiinţei materialelor şi biomedicinei, cercetările interdisciplinare şi activităţile de transfer tehnologic.

Programul integral al manifestării dedicate academicianului Ilie Murgulescu este disponibil pe site-ul Academiei Române, la adresa https://academiaromana.ro/com2022/doc/d0330-IlieMurgulescu-program.pdf.

Acad. Ilie Murgulescu (1902-1991), personalitate de referinţă a cercetării ştiinţifice româneşti, a devenit membru al Academiei Române în anul 1952. În perioada 1963-1966 a fost preşedintele Academiei Române, după ce între anii 1959-1963 deţinuse funcţia de vicepreşedinte. A fost întemeietorul şcolii moderne de chimie fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti, cercetător remarcabil în domeniul chimiei fizice, structurii moleculare şi spectroscopiei, cineticii chimice, termodinamicii, electrochimiei şi radiochimiei.

Profesorul Ilie Murgulescu este autorul unei noi concepţii privind reacţiile redox şi descoperitor al procedeului de polimerizare a acrilnitrilului. În anul 1963 a pus bazele primului institut de chimie fizică din România.

Biroul de comunicare al Academiei Române


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.