BULETIN INFORMATIV

BULETIN INFORMATIV

BULETIN INFORMATIV

Zece incendii de vegetaţie uscată într-o singură zi

Măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă provocate de igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate

Zilnic, în această perioadă, la nivelul judeţului Bihor se produc incendii generate de acţiuni de ardere a vegetaţiei uscate, desfăşurate de cetăţeni în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară, evenimente care pun în pericol gospodării, păduri şi livezi.

Astfel, duminică, 20 martie a.c., pe teritoriul judeţului Bihor s-au produs 10 incendii de vegetaţie uscată care s-au manifestat la terenuri şi păşuni comunale pe o suprafaţă totală de peste 30 de hectare, afectând şi 20 de pomi fructiferi, evenimente survenite în localităţile Urvind, Aştileu, Auşeu, Şilindru (comuna Şimian), Otomani (comuna Sălacea) Ţigăneşti de Criş (comuna Brusturi), Săldăbagiu de Munte (comuna Paleu), Varviz (comuna Popeşti) şi Abrămuţ.

Pentru localizarea şi lichidarea incendiilor au acţionat echipajele de pompieri militari din cadrul Staţiei de Pompieri Aleşd, Staţiei de Pompieri Valea lui Mihai, Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea şi Detaşamentului de Pompieri Marghita, care au reuşit să împiedice propagarea flăcărilor la gospodării şi la păduri, acolo unde a existat acest risc. La cinci dintre misiunile de stingere a incendiilor produse duminică, au acţionat şi membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Aştileu, Şimian, Sălacea, Brusturi şi Popeşti.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor.

Subliniem, încă o dată, faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., periclitând viaţa oamenilor şi provocând daune materiale.

De asemenea, reamintim bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.

OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE: Maior CAMELIA ROŞCA


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.