CONCERT PENTRU PACE

CONCERT PENTRU PACE

CONCERT PENTRU PACE

* Duminică, 27 Martie (a.c.), la Ateneul Român, a avut loc un concert extraordinar, dedicat refugiaţilor din Ucraina şi nu numai;

* Elizabeth Sombart, Alexandru Tomescu, Octavian Lup, Orchestra New Hope, dirijată de Iosif Ion Prunner au interpret din compoziţiile lui Vivaldi, Mozart şi Beethoven;

* „Avem sentimentul urgenţei de a revela mesajul muzicii, care este acela de a unifica şi de a consola. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de solidaritate între oameni. Să refacem fraternitatea şi să consolăm ceea ce este de neconsolat.” Elizabeth Sombart.

Bucureşti, 28 Martie ’22: „Nu recunosc alt sentiment al superiorităţii, decât bunătatea.” este citatul lui Ludwig van Beethoven, care a motivat realizarea unui concert extraordinar dedicat refugiaţilor din Ucraina, medicilor şi cadrelor medicale, care au luptat împotriva virusului COVID-19, dar şi unui număr însemnat de vârstnici din azilele de bătrâni din Bucureşti.

„Fundamentul motivaţiei noastre este, de fapt, iubirea pentru oameni, dragostea pentru aproapele nostru.” afirmă Octavian Lup, coordonatorul proiectului New Hope.

CONCERTUL PENTRU PACE, a avut loc duminică, 27 Martie (a.c.), la Ateneul Român, şi i-a avut ca invitaţi speciali pe Elizabeth Sombart, Alexandru Tomescu, Octavian Lup, alături de Orchestra New Hope, dirijată de Iosif Ion Prunner. S-au interpretat magnific din compoziţiile lui Vivaldi, Mozart şi Beethoven. Evenimentul a fost susţinut de VOLVO România.

„Avem sentimentul urgenţei de a revela mesajul muzicii, care este acela de a unifica şi de a consola. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de solidaritate între oameni. Să refacem fraternitatea şi să consolăm ceea ce este de neconsolat.” Elizabeth Sombart.

DESPRE ELIZABETH SOMBART (PREŞEDINTE FUNDAŢIA RESONNANCE):
De la Carnegie Hall din New York la Theâtre des Champs-Elysees din Paris, Elizabeth Sombart a cântat în săli prestigioase de concert: Wigmore Hall (Londra), Concertgebouw (Amsterdam), Suntory Hall (Tokio), Herkulessaal (Munchen) şi Palau de la Musica (Barcelona) alături de Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională din Lille, Orchestra Filarmonicii din Strasbourg, Orchestra Academiei Bruckner din Munchen şi Orchestra Simfonică a secolului XXI din Catalonia. Elizabeth Sombart are şi o importantă discografie (28 de CD uri), precum şi două cărţi apărute şi în limba română la editura Spandugino: Ca sunetele să devină muzică (2015) şi Muzica în inima fascinaţiei (2017). Legăturile muzicienei Elizabeth Sombart cu România sunt profunde şi puternice. Născută la Strassbourg, muziciana este strănepoata marelui savant Nicolae Leon, frate după mamă cu Grigore Antipa. Timp de 10 ani a studiat fenomenologia muzicală cu Sergiu Celibidache la Universitatea din Mainz. Pentru întreaga ei activitate, în anul 2006 pianista Elizabeth Sombart a primit distincţiile franceze Ordinul Naţional al Meritului în grad de cavaler şi, ca o recunoaştere a deosebitei sale cariere artistice, în 2008, Ordinul Artei şi Literelor tot în grad de cavaler. Prezenţa artistei la Bucureşti este o bucurie şi o onoare.

DESPRE ALEXANDRU TOMESCU:
Un om. O vioară. Aceste două coordonate sunt suficiente pentru a crea un Univers. Iar când omul este Alexandru Tomescu, iar vioara este un Stradivarius, se naşte un Univers locuit de creaturi sonore fascinante care se desprind din culoare şi densitate sonoră, toate menite să subjuge publicul aflat în sală. Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică, mai ales după proiectul „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui. A fost momentul în care violonistul şi-a regândit identitatea şi care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câţiva ani, acela spre schimbarea percepţiei existente în România asupra muzicii clasice. Într-adevăr, de când a revenit în ţară, după studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora.

DESPRE OCTAVIAN LUP:
Octavian Lup este unul din cei mai străluciţi violoncelişti ai generaţie sale, un reprezentant al excelenţei în arta muzicală, şi o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naţionale şi internaţionale. Laureat a numeroase concursuri din România şi din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanţă din domeniul muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecţionat la celebrul Conservator Superior Naţional de Muzică din Paris. Pe lângă activitatea solistică intensă, îşi dedică timpul tinerei generaţii de muzicieni, fiind lector universitar doctor la academia de muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru oameni şi pentru muzica l-a determinat să conceapă proiectul New Hope, în anul 2019.

DESPRE IOSIF ION PRUNNER:
Iosef Ion Prunner este din 2000 dirijorul Corului Academic al Filarmonicii „George Enescu” şi a colaborat cu cele mai importante orchestre din Europa: Filarmonica din Berlin (2019), London Symphony Orchestra (2017), Orchestra Filarmonica din Israel (2017), StaatKapelle Berlin (2013, 2015), Orchestra din Liverpool (2015), Orchestra Saint Martin in the Fields (2013), Orchestra Capitol Toulouse (2007), Orchestra Naţională a Franţei (1998). De asemenea, a avut colaborări cu dirijorii: Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Kirill Petrenko, Jarvi Paavi, Sir Neville Marriner, Lothar Zagrosek, Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Marc Minkovski, Michael Plason, Tugan Sokhiev şi Sergiu Comissiona. Ca repertoriu pentru cor, Iosef Ion Prunner a abordat toate lucrările importante din literatura vocal simfonică obişnuită, dar şi lucrări foarte rar cântate cum ar fi Simfonia a III precum şi cele două Misse de Leonard Bernstein, „Gurre-Lieder” de Arnold Schonberg sau „Cele şapte porţi ale Ierusalimului” de Krzysztof Penderecki. De asemenea, repertoriu de opera clasică şi contemporan, ca exemplu „Wozzeck” de Alban Berg (2017), „Moses şi Aron” de Arnold Schonberg (2019) „Jeanne d’Arc au bucher” (2019) şi „Roi David” de Arthur Honegger, „Oedip Rex” de Stravinski şi, evident de nenumărate ori, „Oedip” de George Enescu. Iosef Ion Prunner este dirijorul principal al Orchestrei Naţionale a Medicilor din România (peste 25 de ani de activitate) şi Preşedintele Fundaţiei Constantin Silvestri – în calitate de urmaş direct al dirijorului şi compozitorului Constantin Silvestri.

DESPRE FUNDAŢIA RESONNANCE:
Fundaţia Resonnance pe care a creat-o în 1998 în Elveţia are astăzi reprezentante în şase ţări printre care, din 2013, şi România. Misiunea Fundaţiei este aceea de a menţine vie muzica în inimile tuturor oamenilor şi nu doar în sălile de concert, organizând recitaluri de muzică clasică în spitale, cămine de bătrâni, instituţii medicale specializate, penitenciare. Filiala din România are în centrul activităţilor copiii, formând susţinând şi promovând tinerii pianişti de excepţie, vulnerabili din punct de vedere social dar capabili să devină mari solişti.

DONAŢII: Asociaţia Resonnance România,
RO35BRDE310SV73838283100, BRD – Groupe Societe Generale

DESPRE NEW HOPE ORCHESTRA:
Când pasiunea, iubirea pentru semeni şi bucuria cântatului împreună se împletesc cu excelenţa, ia fiinţă MUZICA. Cea vie şi eternă Ea este forţa care defineşte personalitatea fiecărui muzician al orchestrei New Hope. Tinerii interpreţi, selectaţi riguros, sunt membrii în cele mai importante orchestre din ţară: Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională Radio, Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, Orchestra Română de tineret. Făcând front comun în formarea unui grup unit şi omogen, artiştii au un singur ţel: prin actul interpretativ să pătrundă în cele mai profunde tărâmuri ale conştiinţei şi sufletului uman, lăsând acolo SPERANŢĂ! Experienţele concertelor din cadrul proiectului New Hope, sunt o vie mărturie că muzica ridică, muzica înalţă, MUZICA VINDECĂ!

DESPRE PROIECTUL NEW HOPE:
New Hope este un concept unic în lume. New Hope are scopul să aducă, prin muzică, bucurie în sufletele oamenilor suferinzi şi celor care le sunt alături. Unicitatea proiectului constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru cadrele medicale care au stat în ultimul an în linia întâi, luptând împotriva virusului COVID-19. „Vă aşteptăm alături de noi! Credem că împreună, cu încredere şi cu ajutorul artei muzicale, putem combate acest context întunecat şi sumbru cauzat de Pandemie. Muzica este o forţă ce va aduce mereu lumină şi un imbold spre speranţă şi vindecare.” încheie Octavian Lup, Coordonator New Hope Project.

DONAŢII: Asociaţia NEW HOPE MUSIC,
RO30BTRLRONCRT0590386901, Banca Transilvania.

www.newhopemusic.org

Concertul LIVE poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3JHs3Po

Poze concert: https://bit.ly/3NlHBL3


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.