FOCAR DE SEPTICEMIE HEMORAGICĂ VIRALĂ ( S.H.V.) LA PĂSTRĂVI

FOCAR DE SEPTICEMIE HEMORAGICĂ VIRALĂ ( S.H.V.) LA PĂSTRĂVI

FOCAR DE SEPTICEMIE HEMORAGICĂ VIRALĂ ( S.H.V.) LA PĂSTRĂVI

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul judeţului Sibiu, domnul Mircea Creţu, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (S.H.V.) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul păstrăvăriei cu puncte de lucru în localităţile Cârţa şi Arpaşu de Sus.

Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării şi analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Laborator Naţional de Referinţă (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv.

Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite de apă fiind lăsate pe uscat.

Zonă de protecţie în jurul focarului este stabilită pe o raza de 5 km, cuprinzând localităţile Cârţa, Nou Român, Arpaşu de Jos, Scoreiu şi o zonă de supraveghere, cu o raza de 10 km, care include localităţile Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuş, Arpaşu de Sus, Cârţişoara, Sărata, Porumbacu de Jos din judeţul Sibiu precum şi localităţile Ucea şi Victoria, din judeţul Braşov.

Toate exploataţiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi testelor de laborator, în direcţia depistării S.H.V. (cu predilecţie la păstrăvăriile amplasate în amontele şi avalul bazinelor afectate de boala).

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări în direcţia SHV.

Exploataţia va fi semnalizată şi izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum şi măsurile dispuse la suspiciune se menţin până la închiderea focarului de boală, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Purtător de cuvânt,
Cristina Muntean


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.