În data de 19 martie 2022, Facultatea de Inginerie Alimentară a organizat  manifestarea ştiinţifică „Perspective asupra ştiinţei, cercetării şi inovaţiei tehnologice în industria alimentară din România”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, în cadrul proiectului de cercetare Pro-USV-Biom. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de participanţi, provenind de la Universitatatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică a Moldovei, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Liceul „Natanael” Suceava, Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” şi Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor.

În data de 19 martie 2022, Facultatea de Inginerie Alimentară a organizat manifestarea ştiinţifică „Perspective asupra ştiinţei, cercetării şi inovaţiei tehnologice în industria alimentară din România”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, în cadrul proiectului de cercetare Pro-USV-Biom. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de participanţi, provenind de la Universitatatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică a Moldovei, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Liceul „Natanael” Suceava, Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” şi Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor.

În data de 19 martie 2022, Facultatea de Inginerie Alimentară a organizat manifestarea ştiinţifică „Perspective asupra ştiinţei, cercetării şi inovaţiei tehnologice în industria alimentară din România”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, în cadrul proiectului de cercetare Pro-USV-Biom. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de participanţi, provenind de la Universitatatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică a Moldovei, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Liceul „Natanael” Suceava, Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” şi Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor.

În cadrul lucrărilor, au fost prezentate direcţiile de cercetare ale proiectului, axate pe domeniul bioeconomie, după cum urmează: „Materii prime neconvenţionale pentru industria de panificaţie” – prof. univ. dr. ing. Adriana DABIJA, „Înlocuitori de lapte din surse vegetale: compuşi bioactivi, procese de obţinere şi categorii de produse” – şef lucrări dr. ing. Sorina ROPCIUC, „Posibilităţi de utilizare a leguminoaselor germinate in panificaţie” – prof. univ. dr. ing. Georgiana CODINĂ, „IFS Food Standard: între necesitate şi obligativitate pentru promovarea produselor româneşti de calitate!” – conf. univ. dr. ing. Gabriela CONSTANTINESCU şi şef lucrări dr. ing. Amelia BUCULEI, şi „Alimentele viitorului” – prof. univ. dr. ing. Mircea OROIAN.

A doua parte a evenimentului a constat în organizarea cercului pedagogic al profesorilor care predau discipline din domeniile Industrie alimentară, Agricultură şi Protecţia mediului, coordonat de către doamna prof. Monica Creţu de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni. Lucrările cercului au cuprins: „Cadrul normativ de organizare şi desfăşurare a examenelor de certificare a calificării profesionale pentru absolvenţii învăţământului profesional şi tehnic” – prof. Elena BALAN, „Bune practici în utilizarea metodelor interactive în procesul de predare-învăţare-evaluare” – prof Mariana SPÎNU, „Exemple de bune practici în aplicarea standardelor de evaluare asociate unităţilor de rezultate ale învăţării” – prof. Anca-Cristina ORLESCHI.

În cadrul evenimentului, doamna inspector Beatrice Filipiuc a reafirmat parteneriatul care există între mediul preuniversitar şi Facultatea de Inginerie Alimentară, care s-a materializat de-a lungul timpului prin diferite manifestări realizate în colaborare.

În acest context, prof. univ. dr. Mihai DIMIAN a subliniat deschiderea instituţiei noastre către mediul preuniversitar, în vederea susţinerii cadrelor didactice pentru dobândirea gradelor didactice, colaborarea în pregătirea elevilor pentru concursurile şcolare şi orientarea acestora în carieră. Domnul prorector a menţionat principalele direcţii de cercetare din cadrul proiectului Pro-USV-Biom, centrate pe bioeconomie: valorificarea subproduselor din industria alimentară pentru obţinerea de produse cu valoare adăugată ridicată, valorificarea colecţiilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava (BRGV), dezvoltarea de tehnici instrumentale pentru depistarea falsificării produselor alimentare, dezvoltarea de materiale de ambalare biodegradabile/comestibile, metode şi tehnologii moderne de estimare a potenţialului de producţie a biomasei lemnoase, imagini satelitare in sprijinul monitorizării forestiere, studiul microbiotei intestinale în obezitate şi diabet, în relaţie cu comportamentul alimentar şi stilul de viaţă al pacienţilor, analiza genetică a virusului SARS-CoV-2 şi a variantelor identificate, pentru a înţelege patogeneza şi răspunsul imunitar în COVID-19.

Domnul prof. univ. dr. ing. Mircea-Adrian OROIAN, decan al Facultăţii de Inginerie Alimentară, a menţionat frumoasa colaborare dintre colegiile din judeţul Suceava şi USV, precum şi deschiderea instituţiei pentru noi colaborări educaţionale. Domnul Oroian a mai precizat faptul că proiectul Pro-USV-Biom are o valoare de 6,4 milioane de lei, care vor fi folosiţi pentru dezvoltarea bazei de cercetare, angajarea de asistenţi de cercetare şi cercetători, finanţarea de manifestări ştiinţifice şi mobilităţi internaţionale, dezvoltarea unei platforme informatice de raportare şi promovare în timp real a rezultatelor cercetării USV şi dezvoltarea unui catalog privind oferta tehnologică şi de servicii a USV.

Evenimentul s-a derulat în cadrul Proiectului de dezvoltare instituţională a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava pentru creşterea performantelor şi a capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare interdisciplinară în domeniul bioeconomie (Pro-USV-Biom) – Contract de finanţare nr. 10 PFE/2021 – finanţat de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) în cadrul programului Proiecte de dezvoltare instituţională – Proiecte de finanţare a excelenţei în CDI, Subprogramul 1.2 – Performanţă instituţională, Programul 1 – Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.