Moare ICR ! Apel GDS către societatea civilă

Moare ICR ! Apel GDS către societatea civilă

Moare ICR ! Apel GDS către societatea civilă

Institutul Cultural Român (ICR) este instituţia care trebuie să reprezinte cu demnitate cultura română în lume. Prin cele 18 filiale ale sale deschise în marile capitale, ICR trebuie să asigure interfaţa pro activă între creatorii culturali români şi mediile artistice din celelalte ţări. ICR-urile din străinătate sunt locurile abilitate pentru schimburile culturale dintre profesioniştii români şi piaţa globală de artă. In concurenţa dintre culturi şi în promovarea intereselor culturale româneşti e nevoie de oameni bine formaţi, cu abilităţi specifice domeniului cultural.

Numirile de directori de ICR-uri pe bază politică şi nu culturală, care se anunţă în ultima vreme, sunt o catastrofă: ele vor duce progresiv la discreditarea şi finalmente la moartea acestei instituţii care prezenta la un moment dat un exemplu de instituţie cu adevărat funcţională în România, la standarde europene.

Este absolut necesar ca cei ce vor conduce aceste ICR-uri să fie aleşi dintre propunerile venind de la uniunile de creaţie, universităţile cu profil cultural, ONG-urile de specialitate, Academia Română etc. Este imperativ necesar ca aceştia să îndeplinească câteva criterii minimale: cunoaşterea limbii ţării gazdă; cunoaşterea culturii româneşti şi a culturii ţării gazdă; abilităţi de management cultural. Cerem de aceea amânarea deciziilor de numire ale candidaţilor actuali şi repornirea întregului procedeu după criteriile menţionate mai sus.

Întrucât instituţiile care supervizează activitatea ICR sunt mult prea politizate şi supuse grupurilor de interese partinice, chemăm societatea civilă să se mobilizeze pentru a cere o reprezentare corectă şi demnă a culturii române în străinătate prin persoane competente şi specializate. Cultura este cartea noastră de vizită cea mai convingătoare!

Grupul pentru Dialog Social


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.