Poeta Ileana Negrea deschide noul sezon offline al Intersecţiilor de Miercuri, la Rezidenţa BRD Scena9

Poeta Ileana Negrea deschide noul sezon offline al Intersecţiilor de Miercuri, la Rezidenţa BRD Scena9

Poeta Ileana Negrea deschide noul sezon offline al Intersecţiilor de Miercuri, la Rezidenţa BRD Scena9

– Programul, ajuns la al 8-lea sezon, este coordonat de Svetlana Cârstean –

Rezidenţa BRD Scena9 anunţă cel de-al 8-lea sezon al programului INTERSECŢIILE DE MIERCURI, coordonat de scriitoarea Svetlana Cârstean. După 2 ani în online, întâlnirile cu personalităţi din lumea culturală se vor reîntoarce în spaţiul din I.L. Caragiale 32, începând cu cea din urmă miercuri a lunii (30 martie). Urmează opt dialoguri pe tema femininului, a identităţii feminine, a prejudecăţilor legate de feminitate. Prima invitată a programului este poeta şi activista queer şi mad Ileana Negrea, câştigătoare a Premiul Naţional „Mihai Eminescu” Opera Prima 2022.

„În acest sezon al Intersecţiilor, ne propunem o deconstrucţie implicită a moştenirilor pe care le ducem cu noi, a limitărilor şi mentalităţilor unilaterale, o explorare a versiunilor multiple şi mereu personale de a ne construi propria identitate feminină. O construcţie identitară, o alegere care mai devreme sau mai târziu, chiar fără să ne dăm seama, ne va poziţiona politic în lumea de azi. Propunem o analiză a felului în care aceste moşteniri şi mentalităţi se reflectă în societate, în configurarea rolurilor sociale şi profesionale, dar şi în viaţa noastră, în cea mai profundă intimitate a fiecăreia dintre noi”, declară iniţiatoarea proiectului, scriitoarea Svetlana Cârstean.

„Mama ştia mai bine / Mă chema ca pe mamele ei / Cele care-au adus-o pe lume şi dus-o în lume / Care-au trădat-o”, scrie Ileana Negrea în volumul de debut, Jumătate din viaţa mea de acum, publicat în 2021 la editura Fractalia. Pentru acest debut a primit Premiul Naţional „Mihai Eminescu” Opera Prima, decernat pe 15 ianuarie în fiecare an la Botoşani. Atribuirea premiului a stârnit reacţii misogine, jigniri, comentarii situate departe de înţelegerea poeziei în primul rând, dar şi a mesajului de profunzime pe care poeta îl sintetiza astfel. „Speram ca lumina reflectorului pusă pe cartea mea să însemne că aceasta va circula mai mult spre a ajunge la fete şi femei care au nevoie de o voce ca a lor, de cineva care să ne povestească traumele, experienţele nefericite, dinamica asta socială în care suntem mai mereu pe ultimul loc.”

Ileana Negrea s-a născut la Ploieşti în 1984 şi este absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din Bucureşti.

Intrarea la evenimentul de miercuri, 31 martie, ora 19:30, este gratuită.

Intersecţiile de miercuri sunt un proiect creat şi dezvoltat de scriitoarea Svetlana Cârstean. În prezent Intersecţiile se desfăşoară în cadrul unui parteneriat de durată cu BRD Societe Generale. Primul sezon al Intersecţiilor a avut loc în 2015, în cadrul candidaturii Bucureştiului pentru competiţia Capitală Culturală Europeană 2021. Intersecţiile de miercuri Sezonul 8 sunt finanţate de Fundaţia9, co-produse şi găzduite de Rezidenţa BRD Scena9. Puteţi asculta toate ediţiile din Sezonul 4 al Intersecţiilor de miercuri în varianta podcast aici: https://soundcloud.com/intersectiiledemiercuri

***
Rezidenţa BRD Scena9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Societe Generale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundaţia9, colectivul Rezidenţei BRD Scena9 dezvoltă programe în acest spaţiu unde gânditorii şi creatorii relevanţi se întâlnesc cu publicul şi folosesc artele, cultura şi dialogul pentru a înţelege mai bine lumea în care trăim.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.