Reducerea abandonului şcolar – un obiectiv pe care PNL îl consideră strategic pentru finanţările PNRR

Reducerea abandonului şcolar – un obiectiv pe care PNL îl consideră strategic pentru finanţările PNRR

Reducerea abandonului şcolar – un obiectiv pe care PNL îl consideră strategic pentru finanţările PNRR

„Societatea românească este puternic afectată de rata deosebit de mare a abandonului şcolar prematur, care situează România la finalul clasamentului UE. Această rată a depăşit 15,5 procente în 2020 şi s-a amplificat în pandemie, reprezentând un procent de 8 ori mai mare decât în alte state europene. În ţări apropiate de noi, rata abandonului şcolar este mult mai mică, spre exemplu în Croaţia, unde incidenţa abandonului şcolar este de 2,2%, sau în Grecia, unde procentul este de 3.8%”, subliniază deputatul liberalul Marilen Gabriel Pirtea.

„Statele membre UE şi-au stabilit ca obiectiv reducerea ratei abandonului şcolar prematur la sub 9% la nivelul UE până în 2030. Constatăm că şi în România rata abandonului şcolar prematur a scăzut de la 19,1% în 2015 la 15,3% în 2019, urcând apoi la 15,5% în 2020. Totuşi, distanţa faţă de media europeană este foarte mare, o medie situată la 9,9% în 2020, conform datelor publicate de Eurostat”, adaugă deputatul liberal.

„În acest context, pentru a gestiona acest fenomen prin acţiuni formative curriculare şi extra-curriculare asupra generaţiilor de tineri, cu obiectivul de a ameliora întreaga situaţie a abandonului şcolar în rândul tinerilor, Guvernul României derulează, prin Ministerul Educaţiei, Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS), finanţat prin PNRR.

Programul vizează stimularea participării la educaţie a elevilor din unităţile de învăţământ cu cel mai ridicat risc de abandon şcolar, fiind prevăzut un sprijin de până la 200.000 de euro pentru fiecare şcoală, dintr-un ansamblu de până la 2500 de unităţi de învăţământ”, precizează deputatul Marilen Gabriel Pirtea.

„Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) are deja o acoperire financiară garantată de 543 milioane de euro, un program concret al strategiei România Educată prin care este prevăzută o alocare de aproximativ 2000 de euro pe elev.

Finanţările vor asigura nu doar ore de recuperare, ci şi un nou tip de bursă, alături de cheltuieli cu diverse dotări, sau pentru taberele şi excursiile la care participă copii care se află în situaţii sociale dificile. Guvernul condus de PNL finanţează, astfel, un program prin care se urmăreşte concret rezolvarea acestei probleme reale a învăţământului românesc – părăsirea timpurie a şcolii, care este de aproape 8 ori mai mare decât în alte state europene”, conchide deputatul PNL de Timiş, Marilen Gabriel Pirtea.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.