REŢINUT DUPĂ ÎNCĂLCAREA ORDINULUI DE PROTECŢIE PROVIZORIU

REŢINUT DUPĂ ÎNCĂLCAREA ORDINULUI DE PROTECŢIE PROVIZORIU

REŢINUT DUPĂ ÎNCĂLCAREA ORDINULUI DE PROTECŢIE PROVIZORIU

Un bărbat de 44 de ani, din Piteşti, a fost reţinut de poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Piteşti, după ce a încălcat ordinul de protecţie provizoriu.

În seara zilei de 25 martie a.c., poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Piteşti au intervenit la o stare conflictuală intrafamilială.

În urma verificărilor, s-a stabilit că un bărbat de 44 de ani şi-ar fi lovit soţia, în timp ce se aflau la domiciliul comun.

După parcurgerea procedurii specifice unor astfel de situaţii, a fost emis un ordin de protecţie provizoriu, începând cu ora 23:00, bărbatul având impuse obligaţiile de a părăsi temporar locuinţa şi de a nu se apropia de persoana vătămată la mai puţin de 100 de metri, alături de alte prevederi.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie, conform art. 199 raportat la art. 193 din Codul Penal.

În noaptea de 25 spre 26 martie a.c., în jurul orei 03:30, poliţiştii au fost sesizată că bărbatul în cauză se afla din nou la domiciliu, încălcând prevederile ordinului de protecţie provizoriu.

La faţa locului s-a deplasat cu operativitate un echipaj de ordine publică din cadrul Secţiei 2 Poliţie Piteşti, bărbatul fiind depistat şi condus la sediul poliţiei.

Ca urmare a celor constatate, a fost întocmit un nou dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie, conform art. 47 din Legea 217/2003R.

Ulterior, după administrarea probatoriului, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie dispuse măsuri preventive.

– Sfaturi pentru victime ale violenţei domestice
Deja nu mai este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale a părţii vătămate, poliţiştii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecţie provizoriu şi îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spaţiului de locuit.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simţim în siguranţă, unde ne putem bucura de căldura sufletească şi, ideal, iubire, indiferent cine locuieşte în acel spaţiu. Când asociem acest cuvânt cu „violenţa domestică”, deşi aflată în contradicţie, acest lucru face ca violenţa domestică să fie greu de identificat, de înţeles şi mai ales, de pedepsit.

Violenţa domestică este reprezentată de orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Ce faceţi dacă aţi devenit o victimă?

– conştientizaţi ce vi se întâmplă şi nu acceptaţi situaţia ca pe o stare de normalitate;

– sesizaţi Poliţia, sub orice formă o puteţi face;

– dacă vă simţiţi în pericol din partea agresorului, solicitaţi poliţistului să vă ajute şi să elibereze un ordin provizoriu de protecţie, cu toate implicaţiile juridice ce decurg de aici;

– cereţi ajutorul organizaţiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

– nu vă retrageţi plângerea! Lăsaţi-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

– Aspecte legale

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Mai multe informaţii despre Ordinul de protecţie provizoriu puteţi accesa gratuit pe site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, la adresa: https://ag.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/comunicate/ordinul-de-protectie-provizoriu-emis-de-politisti.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecţie, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

BIROUL DE PRESĂ


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.