România a distrus pentru prima oară o mină reală, pe mare. „Încărcătura de TNT era de 20 kg şi avea o durata de viaţă nelimitată!”

România a distrus pentru prima oară o mină reală, pe mare. „Încărcătura de TNT era de 20 kg şi avea o durata de viaţă nelimitată!”

La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme”, a afirmat Daniel Gheorma.

El a precizat că mine au mai fost raportate în zona de litoral a Turciei. “Sunt raportate mine în zona de litoral a Turciei, la o distanţă de şase mile marine. De asemenea, a fost raportată o mină în intrarea pe canalul Istanbul şi distrusă de Forţele Navale Turce. Există avertizări de pe navele care tranzitează această zonă să evite şi să întărească observarea vizuală”, a precizat comandantul Puitorului de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”.

El a explicat că misiunea a fost una cu grad ridicat de risc. “Misiunea a fost una cu grad de ridicat  de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a precizat Daniel Gheorma, care a menţionat că mina respectivă fusese desprinsă din baraj cu toate elementele de iniţiere active.

Citeşte şi Imagini impresionante de la operaţiunea de neutralizare a unei mine de război găsite pe Marea Neagră în zona Capu Midia

De asemenea, şeful detaşamentului de scafandri EOD de la bordul navei, Cpt.cdor. Cătălin Gherghinescu, a afirmat că această mină a ajuns în apele teritoriale româneşti fie prin dragaj, fie pentru că a fost retezat cablul de ancorare. El a povestit cum a decurs operaţiunea. “Detaşamentul l-am împărţit în două echipe, o echipă de asigurare, care asigura interdicţia altor nave sau ambarcaţiuni în zonă, iar cu alţi patru militari ne-am deplasat la această mină, am recunoscut-o, am confecţionat încărcătura pe care o avem, am poziţionat-o pe corpul minei, ne-am deplasat la distanţă de siguranţă şi am iniţiat-o de la o distanţă de 750 de metri – un kilometru”,  a afirmat Cătălin Gherghinescu.

Şeful detaşamentului de scafandri a explicat că orice muniţie lansată reprezintă un pericol pentru obiectivele din zonă şi că această mină putea fi iniţiată deoarece “cele trei elemente galvanice erau active şi acelea au o durată de viaţă nelimitată în timp”. O mină marină plutind în derivă a fost observată, luni dimineaţă, de un pescador, în Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capul Midia, iar în zonă a fost trimisă o navă militară pentru neutralizarea acesteia. Misiunea s-a încheiat cu succes, iar nava a revenit, luni seara, în portul militar Constanţa.

Citeşte şi Momente îngrozitoare în Kiev! Un tată, împușcat de ruși în fața copilului său. „Au început să tragă în tatăl meu, pe mine m-au lovit două gloanțe în mână”


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.