Soprana Barno Ismatullaeva şi dirijorul Cristian Măcelaru în „Madama Butterfly”, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Soprana Barno Ismatullaeva şi dirijorul Cristian Măcelaru în „Madama Butterfly”, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Soprana Barno Ismatullaeva şi dirijorul Cristian Măcelaru în „Madama Butterfly”, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 26 martie, ora 18:30, spectacolul cu opera „Madama Butterfly” de Puccini.

La pupitrul dirijoral se va afla, în calitate de invitat, maestrul Cristian Măcelaru, director muzical şi dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California şi, începând cu stagiunea 2019/2020, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Koln. Originar din România, născut şi format ca violonist la Timişoara, stabilit împreună cu familia în SUA de la vârsta de 17 ani şi continuat activitatea de violonist şi s-a dedicat şi studiului dirijatului. Cariera sa de dirijor a luat un considerabil avânt în 2012 când l-a înlocuit pe Pierre Boulez la pupitrul prestigioasei Chicago Simphony Orchestra.

S-a afirmat foarte rapid şi cu mare succes dirijând mari ansambluri precum: Philadelphia Orchestra, Los Angeles Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre Naţional de France şi foarte multe altele de mare prestigiu fiind actualmente considerat unul dintre marii dirijori ai lumii. Este deja cunoscut publicului nostru prin prezenţa în programele Festivalului George Enescu şi ale Societăţii Române de Radiodifuziune. Prezenţa sa la Opera Naţională Bucureşti este un eveniment care merită toată atenţia.

În rolul Cio Cio San, publicul spectator va avea ocazia de a o admira pe soprana Barno Ismatullaeva. Născută în Uzbekistan, soprana a studiat la conservatorul de stat din ţara sa natală. Primul angajament l-a avut la Teatrul Navoi din Taşkent, apoi s-a mutat la Opera Stanislavsky din Moscova. A mai avut apariţii la Teatrul Mariinsky din Vladivostok şi a participat de mai multe ori la Festivalul Internaţional de Muzică de la Krasnoyarsk. Este laureată a premiului „Nikhol Price Uzbekistan” iar în anul 2016 a câştigat primul premiu la concursul internaţional de canto „Competizione dell’Opera” în Taşkent. Odată cu participarea ei la concursul de canto Cardiff Singer of the World din vara anului 2017, a obţinut recunoasterea internaţională urmând angajamente la Tiroler Landestheater Innsbruck ca Amelia („Simone Boccanegra”) şi Suor Angelica („Il Triticco”), precum şi Cio-Cio-San („Madama Butterfly”) la Staatstheater Nurnberg şi 3. Norn („Gotterdammerung”) la Deutsche Oper am Rhein.

Barno Ismatullaeva face parte din ansamblul Operei de Stat din Hanovra începând din sezonul 2019/20 unde a interpretat Mimi („La boheme”), Rachel („La Juive”), Micaela („Carmen”) şi Desdemona („Otello”). În acest sezon ea va mai interpreta şi Tatiana („Evgheni Oneghin”). Toate apariţiile tinerei artiste pe scenele europene au fost comentate de către presa de specialitate, culminand cu ultimul rol debutat, Desdemona („Otello”), pentru care a fost fost apreciată mai ales pentru volumul vocal generos, legato-ul şi construcţia frazală dar şi pentru apariţia şi energia pe care o etalează în jocul scenic. În vara aceasta Barno va debuta la renumitul festival de la Bregenz unde va interpreta din nou rolul Cio-Cio-San.

Considerată drept una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea din opera „Madama Butterfly” de Puccini prezintă fatalul deznodământ al unui devotament fără margini. Iubirea dintre Cio-Cio-San şi Pinkerton, un ofiţer din marina americană, are un final tragic când bărbatul se întoarce în Japonia cu o altă femeie. Neputând suporta durerea şi dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatălui său, potrivit tradiţiei.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Sponsor oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, BCR

Parteneri: Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile şi Nopţi, AGERPRES, Spot Media, Ziarul Metropolis, News Bucureşti, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, Bucureşti Business, Reuşita.ro, Revista Timpul, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, a7tv, Ballet Magazine, Mediatrust


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.